НОВИ ПРОГРАМ ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ЗАПОШЉИВОСТИ МЛАДИХ КРОЗ РАДНЕ ПРАКСЕ

УНИЦЕФ у Србији, у сарадњи са Националном службом за запошљавање, Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и партнерима, покреће иновативни програм „Унапређење запошљивости младих кроз радне праксе“, наведено је у саопштењу прослеђеном медијима.

Србија је остварила значајан напредак у привредном расту и економској стабилности. Према подацима из Анкете о радној снази стопа запослености (за становништво 15+) у другом кварталу 2021. године износила је 48,3% , што је пораст у односу на претходни период. Ипак, када се ради о младима старости 15-24 године, њихов положај на тржишту рада и даље је неповољан, а проналажење посла један од највећих изазова, великим делом и због мањка радног искуства младих у односу на одрасла незапослена лица.

Програм за циљ има да обезбеди младима више прилика за развијање вештина и тако повећа њихове могућности да пронађу одговарајуће запослење. Унапређење положаја младих на тржишту рада предвиђено је и стратешким документима Владе Републике Србије, односно Стратегијом запошљавања у Републици Србији за период од 2021. до 2026. године и пратећим Акционим планом за период од 2021. до 2023. године

-Како бисмо адекватно адресирали незапосленост младих, потребно је креирати могућности за стицање искуства кроз радне праксе и адекватну подршку у процесу тражења посла. Уз вештине које ће стицати у складу са потребама послодаваца, млади ће бити припремљенији и конкурентнији на тржишту рада – истакла је проф. др Сандра Грујичић, в.д. помоћница министра за рад и запошљавање, а наведено у саопштењу.

Према подацима из најновије Анкете о радној снази из 2021, стопа незапослености младих (између 15 и 24 године) у Србији износила је 22,2%. Млади у Србији се суочавају са лошијим изгледима на тржишту рада од својих вршњака у ЕУ, где је 2021. године стопа незапослености младих износила 16,2%.

-Један од најважнијих напора које било која држава може да учини јесте да помогне младима да стичу вештине и знања. У жељи да подржимо напоре институција у Србији, радимо на томе да учинимо радне праксе доступним. Програм ће послодавцима пружити могућност да, у складу са својим потребама, и у оквиру принципа друштвено одговорног пословања ангажују и пруже шансу младима из посебно осетљивих категорија – изјавила је Станислава Вучковић, руководитељка програма за младе УНИЦЕФ-а у Србији.

Кроз наменски развијену онлајн платформу млади ће прво проћи кроз обуке и припрему за праксу у радном окружењу, а затим ће имати плаћену радну праксу код послодаваца из приватног, јавног и цивилног сектора. Ова пракса ће омогућити младима да стекну вештине и знања која су им неопходна за прилагођавање потребама тржишта рада.

-Програм подразумева пружање радних пракси младима до 30 година који се не школују, не обучавају, нити су запослени, а стекли су основно, средње или високо образовање, а све у циљу да се подржи друштвена и економска инклузија младих, посебно младих из осетљивих група, пружајући им прилику за обуку, развој вештина и знања тражених на тржишту рада. Да би се прилагодили радном окружењу и стекли неопходне вештине млади ће имати прилику да се укључе у обуке кроз наменски развијену онлајн платформу за учење, а затим укључе у обављање радне праксе. Послодавци који се укључе у програм имају могућност селекције обучених младих практиканата, на основу потреба за кадром одређених профила у оквиру своје компаније, и пружања радне праксе у трајању од два месеца за одабране практиканте – објаснио је Зоран Мартиновић, директор Националне службе за запошљавање.

-Највећи проблем у вези са запошљавањем младих представља то што послодавци захтевају радно искуство и практичне вештине које су стекли радећи негде. То је за највећи број младих веома тешко – рекла је Јована Васић, чланица Саветодавног одбора програма.

Програм Унапређење запошљивости младих кроз радне праксе почео је 1. новембра 2021. године и трајаће до краја 2022. године. План је да се кроз обуку и плаћену радну праксу повеже најмање 2000 младих и 500 послодаваца. Заинтересовани млади и послодавци могу да се пријаве и узму учешће у овом програму путем платформе за пријаву Бирам успех – програм унапређења запошљивости младих www.biramuspeh.com.

СДН

 

Comments are closed.