АФРИЧКА КУГА СВИЊА И ДАЉЕ ПРИСУТНА НА ТЕРИТОРИЈИ СМЕДЕРЕВА

Афричка куга свиња, дијагностикована код домаћих свиња још у априлу ове године, још увек је присутна на територији Смедерева, а последњи нови случај регистрован је пре непуних месец дана, потврђено је у Ветеринарском специјалистичком институту „Пожаревац”, а преноси Телевизија Смедерево.

Подсећамо, афричка куга свиња прво је регистрована у насељима Радинац и Враново, а затим се болест ширила и у друга подручја, тако да је до сада дијагностикована и у Осипаоници, Удовицама и Лугавчини.

На основу донетих Решења Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде – Управе за ветерину, већи део територије града Смедерева је проглашен зараженим или угроженим подручјем на коме се спроводе мере које су неопходне за сузбијање и искорењивања афричке куге свиња.

-На зараженим газдинствима, у складу са Решењем, извршена је еутаназија (убијање) свих свиња, спроведена је дезинфекција, дезинсекција и дератизација од стране Регионалног центра за хитна реаговања, овлашћене ветеринарске службе, и нешкодљиво уклањање свиња у сарадњи са локалном самоуправом, а све под надзором Републичке ветеринарске инспекције. У поступку је надокнада штете власницима животиња, коју су претрпели као последицу спровођења наређених мера. Већем броју власника већ је извршена надокнада штете – кажу у Ветеринарском специјалистичком институту „Пожаревац“.

Додају да надлежне Ветеринарске службе спроводе појачан надзор здравственог стања свиња. У сваком сумњивом газдинству епизоотиолошка служба Ветеринарског специјалистичког института Пожаревац, у сарадњи са ветеринарском инспекцијом, врши епизоотиолошки надзор, спроводи се узорковање и хитна дијагностика. Такође, у случајевима када власници имају потребу клања на газдинству за сопствене потребе, неопходно је да о томе обавесте надлежну ветеринарску организацију, која ће спровести клинички преглед свиња, као и узорковање и са потребном документацијом доставити узорке на преглед.

-Након добијања извештаја о испитивању, уколико су резултати негативни, власници ће бити у могућности да спроведу клање за сопствене потребе. Имајући у виду природу болести, велику отпорност вируса, могућност ширења преко крви и излучевина, месом и производима од меса, директним контактом заражених свиња са здравим, зараженом храном (помијама) и водом, превозним средствима, одећом и обућом, предметима и опремом, лешевима угинулих и закланих животиња, инсектима, глодарима, борба са овом болешћу трајаће дужи временски период. Због свега наведеног, неопходно је да сви држаоци свиња на својим газдинствима спроводе високе биосигурносне мере. Газдинства са свињама морају бити регистрована и свиње прописно обележене ушним маркицама. Апелујемо на одгајиваче да на својим газдинствима спроводе најосновније мере заштите које не захтевају велике трошкове, а значајно могу да допринесу спречавању ширења болести. Првенствено, свиње треба држати затворене, како би спречили контакт са другим домаћим или дивљим свињама, користити заштитну обућу и одећу при раду са свињама, редовно спроводити чишћење, прање, дезинфекцију и дератизацују објеката. Строго је забрањено храњење помијама. Уколико се држаоци свиња баве ловом, после контакта са дивљим свињама морају сву одећу и обућу темељно опрати и дезинфиковати. Треба имати у виду да од афричке куге могу оболети све категорије свиња, прасад, товљеници, приплодне јединке. Веома је важно да се свака сумња на болест ( потиштеност, одбијање хране, црвенило коже, повраћање, пролив, отежано дисање, појава побачаја …) одмах пријави надлежном ветеринару. Такође су ловци у обавези да свако обољење или угинуће дивљих свиња обавезно пријаве надлежном ловном и ветеринарском инспектору, како би се предузеле даље мере – подсећају у Ветеринарском специјалистичком институту „Пожаревац“.

Наводе и да у оквиру рада Регионалног кризног центра, стручњаци овог института, у сарадњи са ветеринарском инспекцијом и ветеринарским организацијама, континуирано предузимају активности на терену на Браничевском и Подунавском округу како би афричку кугу свиња ставили под контролу. Истичу да је неопходно стално подизања свести и информисања јавности у вези са овом болешћу.

Подсећају да се на сајту Управе за ветерину, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде налазе информације, брошуре и упутства намењене за произвођаче, ветеринаре, ловце и све заинтересоване стране о афричкој куги свиња http://www.vet.minpolj.gov.rs/srb/africka-kuga-svinja

СДН

фото: ВСИ „Пожаревац“

 

Comments are closed.