ЕУ ПРО: ПОЗИВ ЗА ИЗРАДУ ТЕРИТОРИЈАЛНИХ СТРАТЕГИЈА

ЕУ ПРО ПЛУС организује инфо-сесије како би заинтересованим локалним самоуправама представио јавни позив за подношење пријава за израду територијалних стратегија, а прва у низу одржава се овог уторка у Великом Градишту и намењена је градовима и општинама из Браничевског, Подунавског, Зајечарског и Борског округа, као и представницима Регионалне развојне агенције „Браничево-Подунавље“ и РАРИС-а, Регионалне агенције за развој источне Србије.

Путем овог позива, како је саопштено, Европска унија ће обезбедити подршку локалним самоуправама у изради стратешких докумената неопходних за одрживи локални развој, које ће им користити да на одређеном географском подручју дефинишу заједничка решења за питања као што су браунфилд локације и индустријске зоне, неформална насеља, решавање друштвених или еколошких проблема или заштите културног наслеђа тог краја. Стратегије би такође требало да формулишу будуће планирање у бројним секторима укључујући образовање, економски развој и заштиту животне средине.

Током информативних сесија, биће појашњени услови позива а учесници и учеснице ће бити у прилици да се ближе упознају са инструментима територијалног развоја и методологијом развоја стратегија интегралних територијалних инвестиција и стратегија одрживог урбаног развоја и њиховим спровођењем.

Рок за пријаву је 10. децембар, а како је објављено у јавном позиву, овај програм не подразумева пренос финансијских средстава корисницима, већ техничку подршку у изради планова, чији је циљ интегрисање идеја, ресурса и потенцијала.

Јавни позив ће, како је најављено, бити представљен у Нишу 18. новембра и у Врању 23. новембра 2021.

СДН

фото: ЕУ ПРО

 

 

Comments are closed.