ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

У Србији и свету обележава се Дан примирја, у знак сећања на 11. новембар 1918. године када су силе Антанте потписале примирје са Немачком, чиме је окончан вишегодишњи сукоб, највећи у дотадашњој историји.

Примирје је потписано у француском граду Компјењу, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша и било је на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају 28. јуна 1919. године.

У до тада најстрашнијем сукобу који је свет видео, према подацима Конференције мира у Паризу 1919, Србија је изгубила 1.247.435 људи, односно 28 одсто целокупног становништва које је имала према попису из 1914. године, или 60 одсто мушке популације. Од тог броја погинуло је или умрло од рана и епидемије 402.435 војника.

Дан примирја у Србији је државни празник од 2012. године, а свечано и на највишем нивоу се обележава и у земљама победницама, попут Велике Британије, Француске, Италије, Русије, САД, Новог Зеланда и Белгије.

Иако је нерадан дан, највећи број услужних делатности и трговина данас ће радити по редовном радном времену, док ће СП „Ласта“ возити по празничном реду вожње.

Ј.В.

 

Comments are closed.