ХБИС СРБИЈА ПОШТУЈЕ СВЕ ВАЖЕЋЕ ЗАКОНЕ, КОНТИНУИРАНО СЕ РАДИ НА УНАПРЕЂЕЊУ ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Компанија „HBIS“ поштује све важеће законе Републике Србије када је реч о заштити животне средине, а са новим инвестицијама ће успети да одржи корак са стандардима Европске Уније, каже, одговарајући на питања „Смедеревских новина“, Љубица Дрејк, генерална менаџерка Функције за заштиту животне средине у „HBIS Group Serbia“. Додаје да компанија већ три године ради наменска мерења тешких метала и прати максималне дозвољене концентрације, а мониторинг показује тренд опадња ових вредности из године у годину.

СДН: Да ли „HBIS Serbia“ у смедеревској железари има механизме за контролу загађења ваздуха, на који начин то чини и шта показују подаци које на овај начин добијате када је реч о ПМ честицама?

-Железара „HBIS Serbia“ поштује све важеће законе Републике Србије и са новим инвестицијама ће успети да одржи корак са стандардима Европске уније. Кинески власник инвестирао је више од 300 милиона евра у пројекте заштите животне средине у протеклих пет година. Најпре је уложио у постојећа постројења за заштиту животне средине, у опрему. То је и разумљиво јер у железари у Смедереву ради готово 5.000 људи, који живе у граду или у околним местима. Ми нисмо под стакленим звоном, које нас штити, а около загађује становништво. Због свих нас, као и наших комшија, наше деце која расту у овом граду, интерес ове фабрике је побољшање утицаја на животну средину. Ми имамо врло развијен мониторинг и улажемо и напоре и новац у та стална побољшања, јер нам је интерес заједнички – континуално побољшавање перформанси заштите животне средине. Закон сваку индустријску делатност дефинише као загађивача, али зато постоје законски прописане вредности емисије, које морају да се поштују. Наш утицај је неминован, али не баш онолики како се то представља у медијима јер су неоспорни и утицаји рада градских котларница на мазут, дима од ложења из домаћинстава, саобраћаја, паљења траве, гума, које сви трпимо. Тешко је утврдити шта је чији утицај, али нова аутоматска мерна станица коју донирамо ће управо помоћи да их одвојено пратимо. „HBIS“сада на сваку примедбу инспектора, грађана и комшија реагује, све испитујемо и проверавамо – каже Љубица Дрејк  и додаје:

-Загађење јесте смањено од када је нови власник преузео фабрику. Имамо пример мерне станице Радинац, која је у 2020. години забележила 148 дана прекорачења честица ПМ 10 и ПМ 2.5. Али, није тачно да су то лошији резултати него претходних година. На мерном месту у селу Радинац мерења од стране Агенције за заштиту животне средине рађена су 2010, 2011. и 2020. године. Резултат из 2020. је у просеку бољи него у 2010. или 2011. години, када је 110 дана више забележено прекорачење средњих дневних вредности. Када ове резултате увежемо са производњом, бројке такође показују напредак. ХБИС Србија већ три године ради наменска мерења тешких метала и прати максималне дозвољене концентрације за заштиту људи. Метали су рађени из узорака ПМ 2.5 и ПМ 10 и упоређени на годишњем нивоу, како је дато Уредбом о условима за мониторинг и квалитет ваздуха. У вредностима ПМ 10 и ПМ 2.5 се јасно види тренд опадања и ових вредности из године у годину. Концентрација ПМ 10 честица за годину 2019. – 113мг/м3, 2020. године – 76, а до сада у 2021. – 46мг/м3. Иста тенденција је и код ПМ 2.5 честица: 2019. – 75мг/м3, 2020. – 57, 2021. до сада – 30 мг/м3. То је конкретно и видљиво побољшање и те трендове прате и мерне станице у Раљи и у граду Смедереву.

СДН: У последњем саопштењу које смо добили од Ваше компаније, у којем сте обавестили јавност да ћете за потребе мониторинга загађења ваздуха донирати мерну станицу Агенцији за заштиту животне средине, наведено је да је у нова постројења, која имају за циљ унапређење заштите животне средине, уложено 300 милиона евра. Када ће она профункционисати и какве резултате након тога очекујете?

-Од доласка „HBIS-а“, компанија је јасно поставила своје циљеве да ће „HBIS Serbia“ подићи перформансе животне средине ове фабрике на ниво какав имају железаре у ЕУ и до сада се све инвестиције реализују. Говоримо о великим пројектима који сами по себи захтевају велике инвестиције и време. У компанији су у завршној фази 3 грандиозна пројекта очувања енергије и унапређења заштите животне средине: Нова аглолинија, Корачна пећ и Резервоар за високопећни гас. Рад нових постројења, опремљених напредном и софистицираном опремом, имаће позитивне ефекте на очување животне средине. Бољитак ће осетити сви у окружењу. Пројекат еколошке конструкције система третирања сировина (Нова аглолинија) има изузетно добар систем отпрашивања, а прашина се аутоматски враћа пнеуматским цевима у дозирни бункер. Сва пресипна места су покривена троструким системом отпрашивања који садржи електростатичке и врећасте филтере. Када нова постројења буду покренута, према нашим очекивањима, током читаве 2022. године моћи ће да се прате позитивни ефекти њиховог рада. Од августа ове године стручњаци, инструктори из Кине обучавају запослене за рад на новим постројењима, што говори и о сложености нове опреме, као и о темељитом и озбиљном приступу и „HBIS Group“ и компаније „HBIS Serbia“. Уходавање, квалитет рада са новом технологијом и безбедност свих запослених и локалне заједнице је императив компаније „HBIS Serbia“ у овим финалним пословима наредних неколико месеци. Ова постројења су тек почетак свеукупног напретка у области заштите животне средине у нашој фабрици – наводи

СДН: Да ли и какву сарадњу имате са смедеревском локалном самоуправом у вези са смањењем загађења ваздуха?

-Имамо конструктивну сарадњу. Представници компаније су по завршетку претходне грејне сезоне граду Смедереву понудили могућност заједничког решавања проблема загађења, које узрокује рад котларница на мазут, тако што би се вишак топлоте из фабрике користио за загревање зграда. Предложили смо да се уради студија изводљивости грејања града или његових делова, отпадном топлотом коју имамо унутар железаре – наводи Љубица Дрејк.

СДН: Када очекујете добијање „IPPC“ дозволе и шта је разлог што је смедеревска железара још нема?

У поступку смо прибављања „IPPC“ дозволе за локацију у Смедереву и наш захтев је јавно објављен у медијима, како закон налаже. Заинтересоване стране су имале могућност да погледају наш захтев и доставе своје примедбе. Једна од примедби је стигла од РЕРИ-ja, у чијем смо фокусу интересовања и који је у више прилика наглашавао да не поседујемо ову дозволу. На наш захтев, који је био јавно објављен у складу са важећим законом, РЕРИ је дао примедбу да се он одбаци, уз образложење да нису имали довољно времена да исти погледају. Њихова примедба стигла је по истеку рока датог за достављање примедби. Све ово доводи у питање намере и РЕРИ-ја, с обзиром да су конструктивне и благовремене примедбе изостале. Уз то, наше постројење у Шапцу је добило „ИPPC“ дозволу 2014. године. Циљ компаније је да ову дозволу добијемо што пре и за Смедерево, а не да се процес одлаже, јер не видимо разлог да се то не деси – објашњава генерална менаџерка Функције за заштиту животне средине у „HBIS Group Serbia“.

Истиче и да смедеревска железара, односно“HBIS Serbia“ испуњава све законске обавезе за плаћање накнаде кроз таксе „Загађивач плаћа“ и таксе за унапређење заштите животне средине, наводећи да је, кумулативно, износ свих такси на годишњем нивоу око 180 милиона динара.

Ј.В.

фото: СД новине, HBIS Group Serbia

 

 

Comments are closed.