ТЕКВОНДО КУП СРБИЈЕ ОДРЖАН У СМЕДЕРЕВУ

Више од 80 такмичара из 50 клубова учествовало је на Купу Србије за сениоре у теквондоу, одржаном протеклог викенда у смедеревској спортској хали. Наш град по први пут био је домћин турнира овоквог формата у једном од наших најуспешнијих олимпијских спортова, а на татамију су ударце разменили неки од такмичара који нашу земљу представљају на  европским и светским првенствима. Турнир је одржан у организацији Теквондо асоцијације Србије, смедеревског теквондо клуба Кошава и града Смедерева.

 

-Ја стварно могу да кажем да је ово историјски моменат за град Смедерево, јер је ово први теквондо турнир у нашем граду икада. Када добијете организацију оваквог једног турнира наравно да осећате одређени притисак, јер се трудите да све буде на високом нивоу. Мислим, а то потврђују и колеге са којима сам причала, да смо то успели да одрадимо, тако да сам стварно препоносна на себе, цео свој тим и град Смедерево, што смо на овај начин угостили најбоље теквондисте Србије. Ово је изузетан број такмичара на једном турниру у борилачком спорту, 80 сениора, најбољих у тежинским категоријама, било би их и више да није оваква епидемиолошка ситуација, јер има такмичара који су, на жалост, позитивни на корона вирус, али окупити оволико такмичара из једне земље је велики успех – рекла је Марија Кастартовић, оснивач и председник ТК “Кошава”.

Теквондо је најуспешнији олимпијски спорт од постојања Србије као самосталне државе, са чак 4 олимпијске медаље – две златне и по једне сребрне и бронзане у Лондону, Рију и Токију. Не чуди зато што теквондо репрезентативни тим Србије има снажну подршку Олимпијског комитета, а својим просуством на турниру у Смедереву, то је потврдио и председник ове организације Божидар Маљковић.

-Кад ме Гале Јовић, наш чувени тренер и разредни старешина целохг теквондо покрета, позвао на овај турнир, рекао сам, ако будем у Београду, ја ћу доћи. Ја у Смедерево често долазим, први пут, био сам на својим почецима, пре око 50 година. Поздрављам ову идеју и клуба и града, овај турнир треба да постане традиционални, данас је ово прво издање, и у ова тешка времена најбоље што деца могу да ураде, али и ми, јесте да се бавимо спортом и победимо корону – рекао је Божидар Маљковић, председник Олимпијског Комитета Србије.

Највеће одушевљење присутних изазвала је Тијане Богдановић, теквондисткиња са освојене две олимпијске медаље – сребрном у Рију и бронзаном у Токију.

-Јако ми је драго што се вечерас налазим у Смедереву. Организација турнира је фантастична, гледала сам неколико борби и драго ми је да се моје колеге приказују у најбољем светлу. Жао ми је што и ја нисам сада на татамију, после Олимпијаде сам морала мало да одморим, али верујем да ћете ме гледати јако брзо. Пожелела бих својим колегама срећу и желим да вам кажем да уживате у ономе што радите, а ви децо, да уживате гледајући ове борбе и да ми једног дана гледсмо вас –  рекла је Тијана Богдановић, репрезентативка у теквондоу.

И домаћини и гости уверени су да се и одржавањем оваквих турнира теквондо додатно популаризује, због чега узражавају наду да ће у будућности бити настављен континуитет освајања медаља на свим великим такмичењима.

 

Ј.В.

фото: СД новине

 

Comments are closed.