СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОГРАМА УГРАДЊЕ СОЛАРНИХ ПАНЕЛА И У СМЕДЕРЕВУ

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, уручила је уговоре о суфинансирању програма уградње соларних панела за домаћинства градоначелницима и председницима 37 локалних самоуправа, међу којима је и град Смедерево, објављено је на сајту министарства.

Она је рекла да су циљеви давања подстицаја за уградњу соларних панела смањење потрошње енергије на националном нивоу, нижи рачуни за домаћинства и здравија животна средина.

-Ми смо овим пројектом постављања соларних панела и замене столарије покренули највећи процес који значи здравију, одрживију и зелену енергетику и Србију. То ће у потпуности променити слику Србије у наредним годинама. Укупно је 37 локалних самоуправа које су створиле услове за заједничко спровођење овог пројекта и показале свест да неке ствари морамо да мењамо. Нема разлога да огроман број сунчаних дана у нашој земљи не искористимо и омогућимо свим грађанкама и грађанима Србије да поставе соларне панеле. Наставићемо субвенционисање и за постављање соларних панела и замену столарије и у наредним годинама, а циљ је да сва домаћинства у Србији добију ту могућност – рекла је она.

Михајловићева је напоменула да ће подизање енергетске ефикасности и постављање соларних панела допринети националним циљевима – смањењу потрошње енергије и очувању здравља животне средине.

-Само заједно можемо доћи до резултата и циља, а то је смањење потрошње за минимум 30 одсто, а то ће значити и ниже рачуне за домаћинства за такође 30 одсто. То за Србију на националном нивоу значи 3.300 тона угљен-диоксида мање на годишњем нивоу. То значи и да ћемо одржати енергетску стабилност у годинама које долазе – истакла је она.

Михајловићева је назначила да је раније било потребно и више од годину дана чекања за уградњу соларних панела, да је било неопходно прикупити велики број дозвола и докумената, а да је процедура сада максимално поједностављена и да је потребан практично један корак.

Предраг Матић, директор Дирекције за инвестиције ЕДС, рекао је да је „Електродистрибуција Србије“ спремна за спровођење пројекта.

-Надам се да ће се што више потрошача одлучити за стицање статуса купца-произвођача. Ми смо потпуно спремни за овај изазов, поједностављена је процедура и сви услови су јавно доступни – рекао је он.

Укупно, у овај програм, држава и 37 градова и општина улажу око 195 милиона динараод чега Министарство 97,6 милиона.

СДН

фото: Министарство енергетике

 

Comments are closed.