ОГЛЕДИ ЗА БОЉИ ПРИНОС

На огледној парцели од 6 хектара Пољопривредне саветодавне и стручне служба Смедерево засејано је 28 шифрованих сорти пшенице са материјалом из 9 семенских кућа из Србије, како би се након три године експерименталног периода добили резултати о најбољим приносима. Представљању пројекта “Имплементација нових метода за извођење огледа“, осим представника 22 пољопривредне стручне службе из Србије, присутвовали су и заинтересовани пољопривредни произвођачи, а предавачи су били са Института за примену науке у пољопривреди из Београда и представници Института за ратарство и повртарство из Новог Сада.

Реч је о огледу који представља део програма едукације за пољопривредне саветодавце и произвођаче за текућу годину, а иницијатор и организатор је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, односно Сектор за рурални развој, и два поменута института. У склопу огледа, раније је, у априлу месецу, започет оглед са хибридним кукурузом, који ће бити реализован на исти начин.

-Значај увођења ове нове методологије је велики, јер ће се наука прелити кроз праксу, а ми ћемо добити резултате који су поуздани и на неки начин заштићени, што нам је крајњи циљ, да саветодавци могу да их препоруче пољопривредним произвођачима у смислу избора хибрида кукуруза и сорти пешнице. Одабир саме теме изузетно значајн јер је велики број семенских кућа на нашем подручју, тако да произвођачи имају дилему шта је најбоље да изаберу како би оставрили највећи приход, што је битно за индивудуалне произвођаче, а нама је битно да подигнемо просечни принос. Свесни смо сви каква је година била, и што се тиче пшенице – идеална у крајњем резултату, али за кукуруз није била савршена. Ови резултати  ће нам омогућити да можемо регионално да конкретно одаберемо и препоручимо сортимент који ће дати најбоље резултате. У огледу је заступљено 28 најактуелнијих сорти пшенице из 9 семенских кућа, којима се захваљујемо, јер су препознале значај оваквог вида експеримента, тако да ћемо имати разноврстан сортимент. Шифре су у Институту као неутралном посматрачу, и када будемо имали коначне резултате, након три године, колико траје оглед, обелоданићемо које су сорте најбоље за овај део Србије – објаснила је др Дивна Симић, из Институт за примену науке у пољопривреди.

Огледи су од значаја и за произвођаче, нарочито младе, окренуте иновацијама у пољопривреди, на којима ће, кажу стручњаци, производња убудуће и почивати.

-Ми смо пројекат започели постављањем огледа на кукурузу, ово је наставк. Суштина је да се добију праве информације о вредностима појединих хибрида и сорти које се гаје на територији Србије, добијене на основу методолошки утемељених огледа. Пољопривредни произвођачи су заинтересовани за све новитете, поготову то видите када разговарате са младим пољопривредним произвођачима који изузетно користе те нове технологије, улазе у систем те савремене, модерне, прецизне пољопривреде, тако да мислимо да је будућност на њима и да ће примене ових нових метода бити све више у нашем условима. Све више је људи заинтересовано за бављење пољопривредом, чак и они који су можда оставили имања, враћају се коренима на селу и будућност јесте у младим људима. Такође, када је реч о држави, никада није било више тих подстицајних средстава, одређених програма. Млади треба да искористе то и уложе у производњу и резултат неће изостати – истакао је проф. др Радивоје Јефтић из Института за ратарство и повртарство у Новом Саду.

Огледна поља под кукурузом и пшеницом у Подунавском округу, пољопривредним произвођачима ће свакако бити смернице у избору добрих сорти, које ће значити боље и веће приносе. Уз пуну примену агротехнике, већ наредног пролећа шифроване сорте пшенице показаће своје зелено лице и класје, а већ у јулу, после жетве анализираће се и приноси.

Д.Р.А.

фото: ТВ Смедерево

 

 

 

 

 

Comments are closed.