ЦЗК: ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА „КОНГРЕС ЗАБОРАВА“ АУТОРА ВЛАДИМИРА ПАУНОВИЋА

У Концертној дворани Центра за културу Смедерево ће у среду, 3. новембра, са почетком у 19 сати бити одржана пројекција играно-документарног филма „Конгрес заборава“ Владимира Пауновића, а након пројекције биће вођен разговор са аутором.

Улаз је слободан.

Ове године је пола века од одржавања највећег скупа у области културне политике у СФРЈ – Конгреса културне акције (1971. у Крагујевцу) о коме говори  играно-документарни дугометражни филм “Конгрес заборава” (учествују: .Латинка Перовић, Драгољуб Мићуновић, Желимир Жилник, Матија Бећковић, Мирко Чанадановић,Ђоко Стојичић, Милена Драгићевић Шешић, Видосав Стевановић, Милан Никодијевић, Радина Вучетић, Александар Раковић, Миливој Бешлин, Зоран Б. Петровић, Милош Јевтић, Милан Ђокић, Берислав Стевановић, Зоран Матовић, Пеца Поповић, Зоран Стефановић, Борис Аранђеловић) приказан на КРАФ-у 2017 и 2018. на Филмским сусретима у Нишу, Фестивалу ауторског филма у Београду и Филмском фестивалу у Тузли, али и више пута уступљен докторантима и уметницима из земље и региона за истраживање. Филм суочава са питањима о децентрализацији и демократизацији културе, уметничким слободама, цензури и односу према шунду. Прича је о првој опозицији Титовом режиму у Србији и једном заборављеном културном догађају…

Програм се реализује у оквиру фестивала „На сопствени погон“ Асоцијације Независна културна сцена Србије.

Владимир Пауновић је докторирао на катедри менаџмента и продукције Факултета драмских уметности у Београду. Радио је као новинар и уредник у медијима, ПР и продуцент културних програма и активиста цивилног сектора (оснивач НВО “ MillenniuM”), да би се у последње време посветио писању књига, сценарија, позоришних текстова, научних радова и документаристици. Његов филмски приступ је базиран на ТВ документаризму истраживачког типа, са коришћењем „креативних елемената“ (филмског језика, играних сцена) искључиво у сврху нарације коју сматра пресудном за рад. Свој стил назива „зен документаризмом“. Аутор је документарне серије “Шумадијски блуз” (Историја популарне културе Крагујевца, 2010. ТВ Крагујевац и ТВ К9) и документарних филмова: “Конгрес заборава” (прича о “српским либералима” у СФРЈ, КРАФ 2017; Филмски сусрети у Нишу 2018. – пратећи програм; Тузла филм фестивал 2018. – званична селекција; Фестивал ауторског филма Београд 2018 – специјалне пројекције), “Живи зид” (судбина радника фабрике “Застава” током и после НАТО напада, КРАФ 2019.), “Пољубац Еле Фицџералд” (прича о дикси бенду 7 младих, отварање “Nishville Movie Summit 2019”  и такмичарска селекција “Док’Н’Ритам” Београд, 2020.), “Пионири грађанског друштва” (о историји филантропије и цивилног сектора), “Црвени Барјак” (о ревизији левичарског наслеђа, Фестивал радничког филма Зрењанин 2020 и КРАФ 2020.) и “Концерт за мир” (о првој антиратној музичкој манифестацији Србије, Фестивал радничког филма Зрењанин 2021, Тузла филм фестивал 2021. и КРАФ 2021.). Оснивач је Крагујевачког фестивала антиратног, ангажованог и академског филма (где је у првих 10 издања био селектор) и иницијатор доделе признања “Тори Јанковић” за децентрализацију филмске уметности Србије. Био је члан жирија међународног филмског фестивала МикроФАФ из Београда 2020.

 

 

 

Comments are closed.