ПОЧЕЛА СМЕДЕРЕВСКА ШКОЛСКА ЛИГА У СТРЕЉАШТВУ

На старту Смедеревске школске лиге у стрељаштву окупило се тачно 60 ученика основних и средњих школа из Смедерева, Смедеревске Паланке и Глибовца, а прве победе остварили су гости из Смедеревске Паланке: Матеја Поповић и Емилија Маринковић у категоријама пионира и пионирки, и Марко Стојковић и Андреа Филиповић у категоријама јуниора и јуниорки, саопштено је из Стрељачке дружине Смедерево.

У првом колу Смедеревске школске лиге у стрељаштву, која се ове године први пут организује по узору на своју старију сестру, Смедеревску лигу у стрељаштву у категоријима сениора и сениорки, учествовало је тачно 60 стрелаца из основних и средњих школа из Смедерева, Смедеревске Паланке и Глибовца. Да подсетимо, Смедеревска лига у стрељаштву раније се организовала само у категоријама пионира и пионирки, а сада она укључује и јуниоре и јуниорке, а позиву да учествују поред домаћина Стрељачке дружине „Смедерево“ одазвали су се и клубови из суседства, Стрељачка дружина „Јасеница из Смедеревске Паланке и Стрељачка дружина „Станоје Главаш“ из Глибовца са својим стрелцима.

-Пуца се 20 дијабола серијском ваздушном пушком. Лига ће имати 7 кола, а пет најбољих резултата рачунаће се за генерални пласман. Завршетак лиге планиран је на пролеће 2022. године. Категорија пионира била је бројчано највећа. Чак тридесет стрелаца је наступило. Победио је Матеја Поповић из Основне школе „Херој Иван Мукер“ из Смедеревске Паланке са 175 кругова. Друго место заузео је Давид Мијатовић из ОШ „Иво Лола Рибар“ из Скобаља са 167 кругова, а треће Урош Тодоровић из ОШ „Станоје Главаш“ из Глибовца са 163 круга.
У категорији пионирки наступило је 14 девојчица, па иако не најбројнија, по резултатима ово је била најјача категорија. Победила је Емилија Маринковић из ОШ „Олга Милошевић“ из Смедеревске Паланке са резултатом дана од 180 кругова. Срна Аранђеловић из исте школе била је друга са 177 кругова, а трећа Софија Вељковић из ОШ „Херој Иван Мукер“ са 175 кругова – саопштено је из ове спорстке организације.
Јуниора се такмичило четири, а најбољи је био Марко Стојковић из Машинско-електротехничке школе Гоша Смедеревска Паланка, са 168 кругова. Друго место заузео је Никола Ристић из Техничке школе из Смедерева са 135 кругова, колико је имао и дебитант Стефан Ивковић из смедеревске Гимназије, али слабију последњу серију.
Наступиле су две јуниорке више од јуниора, а победила је Андреа Филиповић из Гимназије из Смедеревске Паланке са 172 круга, друга је била Наталија Стојановић из Гимназије Смедерево са 162 круга, а трећа Анђела Стевановић из Економско-угоститељске школе „Вук Караџић“ из Смедеревске Паланке са 158 кругова.
Екипно, само у категорији пионира, победили су ученици ОШ „Станоје Главаш“ из Глибовца (Урош Тодоровић, Димитрије Стојковић, Новак Станојевић) са 474 круга, други су били из ОШ „Димитрије Давидовић“ из Смедерева (Павле Пејов, Ђорђе Тирнанић, Лазар Младеновић) са 441 кругом, а трећи из ОШ „Др Јован Цвијић“ такође из Смедерева (Милош Радмиловић, Андрија Живковић, Немања Дабулханић) са 401 кругом.
У Стрељачкој дружини „Смедерево“ ових дана, поред тренинга са свим категоријама стрелаца, интензивно се ради на припремама за организацију седмог међународног турнира ваздушним оружјем „Валтер Јут Кап“ (Walter Yоuth Cup) и Гранд при Смедерево. До сада су званичне пријаве за учешће стигле из осам земаља: Русије, Мађарске, Словачке, Бугарске, Хрватске, Босне и Херцеговине, Северне Македоније и наравно, Србије. Турнир ће се одржати од 12. до 14. новембра 2021. године.
Након тога на смедеревском стрелишту биће одржано и Окружно школско такмичењу у стрељаштву које је квалификационо за државно првенство, где ће се поново окупити сви учесници Смедеревске школске лиге али и неки искуснији стрелци „Смедерева“ који не учуствују у овој лиги.

СДН

фото: Стрељачка дружина Смедерево

 

 

Comments are closed.