МЕЂУНАРОДНА НАГРАДА „АРКА“ ПРИПАЛА ФРАНЦУСКОМ ПЕСНИКУ ФРАНСИСУ КОМБУ

Међународна награда „Арка“, коју ова издавачка кућа додељује за најбољу књигу страног писца, припала је истакнутом француском песнику Франсису Комбу, за антологијски избор поезије „Земља није округла“, саопштено је јавности. О награди за 2020. годину одлучивао је жири у саставу академик Јордан Плевнеш, песник, прозни и драмски писац и есејиста,  ректор Интернационалног Универзитета Еuropa Prima из Скопља – председник, који је председавао жирију, затим, академик Елка Њаголова, песник, есејиста и преводилац – председник Академије словенских књижевности и уметности и директор међународног фестивала поезије „Словенски загрљај” у Варни у Бугарској, као и академик др Мићо Цвијетић, песник, књижевни критичар и есејиста из Београда, академик мр Душан Стојковић, песник, есејиста, књижевни критичар и антологичар из Младеновца и академик Ристо Василевски, директор и главни уредник ИП „Арка“.

У образложењу је, између осталог наведено, да је Франсис Комб песник међународног реномеа, чије су  књиге преведене на двадесетак светских језика. Аутор је више од петнаест песничких књига, међу којима су: Шегрти пролећа (1980), Мале лекције ствари (1987), Дама са Ајфелове куле (1989), Балада о непокорним срцима (1996), Фабрика среће (2000), Заједничка кауза (2003), Плава свеска из Кине (2007), Кључ света је у левом улазу (2008), Ластавичје вино (2011). Аутор је више антологија, од којих су најпознатије: Сто једна песма у Париском метроу, Сто једна песма о љубави, Сто једна песма против рата. Уредник је познате ревије Europa; оснивач издавачке куће Le Tems des Cerises и директор фестивала Интернационални песнички бијенале Вал де Мари.

-Песник Франсис Комб дотакао је све тачке хуманистичке вертикале историје човечанства које би могле бити назване живим маузолејом револта у светској историји, који ће кренути од Пророка Исаија, сретати се са кинеским, индијским и египатским реликтима и артефактима, и стићи до нашег данас, у коме можемо три хиљаде година поетске хронологије да доживљавамо као три хиљаде тренутака у којима пред нама оживљава вечност. Комб нас води кроз античке митове и доживљава Орфеја као савременика док говори о сандалама философа Емпедокла, пре његовог самоубиства скоком у вулкан Етна; Комб пева о Хераклитовој реци, као реци у коју ћете сами ући да бисте се ослободили историјског очаја; приближиће вам и Сократа, и Демокрита и Спартака, водиће вас као Виргилије Дантеа кроз кругове пакла, а нагнаће вас да мисли Лао Цеа доживите као да их откривате у духовној породици многојезичне заједнице човечанства. Комб у свом поетском кружењу око своје поетичке осе, језиком великог песника, као зналац збивања и хуманиста, не кријући своја опредељења, дотиче све оне тачке од којих нас и дан данас подилази језа, као да су се догодиле јуче или се догађају данас – наведено је у саопштењу.

СДН

фото: ИП „Арка“

 

 

 

 

Comments are closed.