ДРЖАВНА СЕКРЕТАРКА МИЛОВАНОВИЋ-МИНИЋ: ПОПУЛАЦИОНА ПОЛИТИКА ЈЕ ПРИОРИТЕТ

„Демографска слика Србије је веома лоша. Први пут смо пали испод 7 милиона, сваки 5-ти становник Србије је старији од 65 година, сваки 7-ми малђи од 14, поражавајуће су бројке. Бележимо изузетан пад наталитета, први пут смо испод 62.000 рођених беба. Ввлада Републике Србије је решена да се ухвати у коштац са овим проблемима“, изјавила је у Смедереву Милка Миловановић Минић, државна секретарка Министарства за бригу о породици и демографију, након састанка са заменицом градоначелника Маријом Марковић Ставрић.

Истакла је да држава континуирано ради на решавању негативног тренда у популационој политици са којим се Србија суочава деценијама уназад. Прво је 2016. на нивоу Владе Србије формирана група која се бави демографским питањима, потом 2018. година усвојена Стратегија подстицаја рађања, а 2020. је формирано засебно министарство са циљем да се  у овој години обиђе највећи број локалних самоуправа и са њиховим представницима разговара о мерама које ће на најквалитетнији начин унапредити демографску слику Србије. Важно је да поред низа мера које спроводи држава и локалне самоуправе схвате своју улогу у овој области.

-Веома важно је да град Смедерево препознаје и своју улогу у свему овоме па има и додатне мере пронаталитене политике и подршке породици да уз ова финансијска средства која обезбеђује држава издваја и средства која даје град. Све ово није нас, на жалост довело до подизања наталитета на ниво како би требало и како ми то желимо, а пандемија ковида 19 кумовала је томе да слика буде гора. Ми сада морамо, сагледавајући све те специфичности и све проблеме са којима се суочавамо, да дођемо до сета мера које ће да зауставе овај тренд, па да онда идемо ка подизању броја рођене деце. Оно што храбри, доста сам локалних самоуправа обишла, је посвећеност годпође Марије, сјајне сараднице градоначелника, а и код осталих чалнова тима видим посвећеност и добро сагледавање ситуације, јер и на локалном нивоу морамо да размишљамо о интерсекторском повезивању образовања, здравства, социјалне заштите – исткла је државна секретарка.

Заменица градоначелника Марија Марковић Ставрић истакла је да град Смедерево низом мера доприноси бољем спровођењу популционе политике у Србији.

-Као мере истакла бих помоћ  социјално угроженим трудницама које добијају  једнократно 25 хиљада динара, свака породиља добија 15 хиљада једнократно, а за близанце ии више рођене деце издвајамо 100 хиљада динара једнократно. Такође, за прво рођено дете у календарској години град даје као поклон 100.000 динара. Помажемо и низом других мера,  бринемо о породици у целини, о старијем становништву, имамо бесплатне карте за градске релације за старије од 65 година, субвенцинишемо превоз деце, ученика, студената, имамо финансијску помоћ за ученике и студенте, желимо да они остану у Смедереву и буду задовољни животом овде – истакла је заменица градоначелника.

Смедерево је једна у низу десетина локалних самоуправа које ове године обилазе представници Министарства за бригу о породици и демографију, са циљем да се са са представницима локалних власти сагледају мере које се примењују, њихови ефекти, у фокус ставе оне које треба додатно подржати, како би се пред Владу Републике Србије изашло са сетом најбољих мера које ће у поправљању демографске слике Србије дати најбоље резултате. Тај документ, рекла је државна секретарка, требало би да буде сачињен до краја године, када ће бити презентован, након чега ће бити могућа имплементација решења који ће помоћи поправљању јако лоше демографске слике наше земље. Посао је, додала је Миловановић Минић, комплексан и на њему треба да радимо заједничким снагама, претходно разумевши да је популациона политика приоритет од националног значаја.

Ј.В.

фото: СД новине

 

Comments are closed.