NOVI STANOVI ZA IZBEGLA LICA

Dvadesest porodica izbeglih i prognanih lica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji su zbog rata svoje domove napustili devedesetih godina prošlog veka, dobiće ključeve novih stanova izgrađenih u smederevskom naselju Kovačičevo. To je, inače, druga zgrada u ulici Jozefa Šulca sagrađena za potrebe stambenog zbrinjavanja populacije izbeglih i raseljenih sa prebivalištem u Smederevu. Izgradnja je realizovana u okviru Regionalnog stambenog projekta Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansirana je sredstvima Evropske unije.

Ključevi novih stanova biće uručeni u utorak, 26. oktobra, a kako je najavljeno iz gradske uprave, događaju će prisustvovati  Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije, Nemanja Starović, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, Jovan Beč, gradonačelnik Smedereva, Leoneta Pajer, predstavnica Delegacije Evropske unije u Srbiji, kao i predstavnici međunarodnih organizacija i institucija.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji  program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

SDN

foto: SD novine

 

Comments are closed.