НОВИ СТАНОВИ ЗА ИЗБЕГЛА ЛИЦА

Двадесест породица избеглих и прогнаних лица из Хрватске и Босне и Херцеговине, који су због рата своје домове напустили деведесетих година прошлог века, добиће кључеве нових станова изграђених у смедеревском насељу Ковачичево. То је, иначе, друга зграда у улици Јозефа Шулца саграђена за потребе стамбеног збрињавања популације избеглих и расељених са пребивалиштем у Смедереву. Изградња је реализована у оквиру Регионалног стамбеног пројекта Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансирана је средствима Европске уније.

Кључеви нових станова биће уручени у уторак, 26. октобра, а како је најављено из градске управе, догађају ће присуствовати  Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције Републике Србије, Немања Старовић, државни секретар Министарства спољних послова Републике Србије, Јован Беч, градоначелник Смедерева, Леонета Пајер, представница Делегације Европске уније у Србији, као и представници међународних организација и институција.

Рeгиoнaлни стамбени програм зajeднички је вишeгoдишњи  прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну. Спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.

СДН

фото: СД новине

 

Comments are closed.