ОДРЖАНИ „МИХОЉСКИ СУСРЕТИ СЕЛА“

У циљу очувања традиције, унапређења културно-историјских садржаја и афирмације села у свим областима живота, у Лугавчини је протеклог викенда одржана манифестација “Михољски сусрети села”. Организовање манифестације финансирана су средствима у износу од 500.000 динара, одобреним  по конкурсу Министарства за бригу о селу, а подржала локална самоуправа.

-Пре свега желим да се захвалим Министарству за бригу о селу што је покренуло ову манифестацију, јер знамо колико је важно очувати традицију и културно-историјско наслеђе на селу са циљем заустављања даљег исељавања. У циљу реализације маниг+фестације обишли смо сва смедеревска села, она заистаа јесу наше богатство које морамо очувати.  Живот у њима морамо учинити још квалитетнијим, а оваквом манифестацијом се даје велики допринос томе. Захваљујем се и селу Лугавчина које је показало како је могуће и ван града остварити добру организацију и пружити посетиоцима привлачне садржаје, који представљају озбиљан туристички потенцијал. Град Смедерево подржава ваше напоре и трудимо се да будемо на услузи за све добре идеје и заједнички решавамо сваки проблем – рекла је, између осталог, на отварању манифестације заменица градоначелника Марија Ставрић Марковић.

Представницима најуспешнијих села уручени су пехари. У категорији до 1000 становника треће место освојио је Добри До- 90 бодова, друго место Луњевац са 105 бодова и прво место Мало Орашје са 115 бодова. У категорији од 1000 до 2000 становника треће место са 140 бодова освојило је село Удовице, друго место деле Мала Крсна и Скобаљ са 145 бодова, а прво место освојило је село Колари са 150 бодова. У следећој категорији бодовала су се села између 2000 и 3000 становника, треће место освојили су Сараорци са 145 бодова, друго место Враново са 150 бодова и прво место Михајловац са 190 бодова. У категорији највећих села, преко 3000 становника, треће место освојила је Осипаоница са 155 бодова, друго место деле Лугавчина и Липе са 170 бодова, а победу је однео Радинац са 175 освојених бодова.

-Првенствено, захвалио бих се свим учесницима, а то је свих 27 смедеревских села и Министарству за бригу о селу које је подржало овај пројекат. Искористило смо овај леп дан, представници најбољих села су добили своје награде, одржана је смотра фолклора. Нисмо могли да доведемо сва културно-уметничка друштва, узимајући у обзир дужину програма, али ће сви они наступити, пошто ће бити додатних концерата у Вранову и Михајловцу. Ту су и наша удружења жена, овде их је 10, а на следећа два сусрета биће их још по шест. Ми смо сва села поделили по одређеним категоријама, оцењивана су и подељене су награде. Свако село је бодовано из разних области – школства, постојања библиотеке, задруга, домова културе, месне заједнице, куд-ови, удружења жена, ловци, риболовци, све што постоји као сегмент живота једног села то смо бодовали. Намера нам је да следеће године тамо где тих садржаја нема се обезбеди оно што недостаје – амбуланта, ветеринарска амбуланта, културно-уметничкоа друштва… да град, а и Министарство види и препозна та села и да у нјих улаже – рекао је Бојан Лукић, организатор Манифестације.

На Михољским сусретима села своје ручне радове и традиционална јела смедеревског краја представила су Удружења жена: “Свети Трифун” из Сараораца, “Прело” из Лугавчине, “Извор” из Мале Крсне, “Петријево” из Петријева, “Јабука” из Удовица, “Липе” из Липа, “Коларац” из Колара, “Моравски бисери” из Осипсонице, Секција жена “Скобаљ” из Скобаља и “Радичанка” из Радинца.

У оквиру програма наступила су сеоска културно-уметничка друштва.

И.С.

фото: ТВ Смедерево 

 

Comments are closed.