ЦЗК: ИЗЛОЖБА СЛИКА „АСПЕКТИ СЕЛФА“ ЉУБИЦЕ КОКОТОВИЋ

У Галерији Центра за културу Смедерево ће у понедељак, 25. октобра, бити отворена изложба слика Љубице Кокотовић под називом „Аспекти селфа“. Програм отварања почиње у 18.30, а посетиоци ће имати прилику да погледају изложбу до 8. новембра.

У сликама  које ће бити изложене и процесу њиховог настајања ауторка каже следеће:  „Дугачки периоди самоизолације, за време Ковид пандемије, су ме навели да дубље размишљам о флуктуацијама и екстремима испољавања сопствене личности, као и перцепцији исте. Та размишљања су се проширила и на представу „мене“ као појединца са сопственим идентитетом и карактерним цртама, али и „мене“ као жене и уметнице у ширем друштвеном контексту.

Та размишљања су ме пратила кроз процес стварања слика и на крају су се мисли, које су се тада ројиле у мени, оваплотиле у јединственом приказу себе – аутопортретима.  Ови аутопортрети се могу посматрати као засебне компоненте, али и као целина, то јест специфична амалгамација мене као бића у датом времену. Истраживала сам крајности, које сам у стању да испољим вођена несвесним психолошким процесима, али и туђу перцепију себе.

Назив саме изложбе је инспирисан психолошком теоријом Хајнца Кохута. Према њему, селф није моје унутрашње ја или центар моје личности, већ репрезентација низа делимичних искустава који граде целину која се може дефинисати као конфигурација или развојна творевина.

 

Љубица Кокотовић похађала је школу за машинство и уметничке занате „Техноарт“ у Београду од 2012. до 2016. године, смер фирмописац-калиграф. Уписала је Факултет ликовних уметности у Београду, смер сликарство. Основне студије је завршила 2020. године и исте године уписала мастер академске студије на Факултету ликовних уметности у Београду, смер сликарство, које је завршила 2021. године.

Учествовала је на четири студентске изложбе на Факултету ликовних уметности и једној online студентској изложби на Facebook страници сликарског одсека Факултета ликовних уметности.

Од Августа 2020. године волонтира као асистент сниматеља за видео и фото продукцију „Мини филм“. Тренутно похађа и курс уметничке фотографије.

У јулу 2021. годинне учествовала је на ликовној колонији „Направимо мозаике“ у Лазаревцу.

Бави се и дигиталном илустрацијом, видео монтажом.

СДН

 

 

Comments are closed.