„ДУНАВ – МОСТ КОЈИ СПАЈА КУЛТУРЕ“

Историјски архив у Смедереву, у сарадњи са Центром за историјска истраживања Филозофског факултета у Новом Саду,  домаћин је научног скупа на тему “Дунав-мост који спаја културе”. Скуп је окупио више

-Тема скупа је Дунав као река која је цивилизацијска и културолошка граница кроз историју. Имамо 21-ог излагача из Србије и земаља у окружењу,  стручњаке са Београдског и Новосадског универзитета, из овдашњих Института, архива и музеја, али и истраживаче са Универзитета у Загребу и Сарајеву, као и слободних истраживача из Француске. Фокус истраживања је Дунав, река коју пратимо од антике до савременог доба. Разне су теме, има оних које су фокусиране само на Смедерево, као на град који се налази на Дунаву, али и излагања која се односе и на друге подунавске градове – рекла је у изјави за Телевизију Смедерево Данијела Милошевић, директорка Историјског архива.

Значајна део излагања посвећен је и тврђавама на Дунаву, међу којима и смедеревској, као једној од важних историјских и савремених топонима на великој европској реци, са освртом на њену валоризацију и значај.

-Смедерево и тврђава су неисцрпан извор истраживања, не само у области историје, већ и туризма, а имамо теме које се фокусирају на смедеревску тврђаву у ликовној уметности, на помињање смедервске тврђаве кроз средњовековне списе и литературу, то је тема око које се научници често фокусирају. Подсећамо, она је до 30-тих година прошлог века била једна од најочуванијих тврђава на Дунаву и овде је десетак радова који се односе на смедеревску тврђаву – рекла је директорка Историјског архива.

Ј.В.

фото: ТВ Смедерево

 

Comments are closed.