ХБИС СРБИЈА ДОНИРА АУТОМАТСКУ МЕРНУ СТАНИЦУ ЗА РАДИНАЦ

ХБИС Група Србија је, у циљу бољег мониторинга квалитета ваздуха и тачног извештавања грађана и других заинтересованих страна, у договору са Агенцијом за заштиту животне средине, 9. јуна 2021. године, донела одлуку да купи и донира Агенцији аутоматску мерну станицу, саопштено је из смедеревске железаре.

-Након прегледа свих захтева и спецификација које оваква аутоматска мерна станица мора да испуни, на основу законске регулативе и стандарда Агенције, нова станица ће бити компатибилна са постојећом мерном мрежом Агенције. ХБИС Група Србија је спровела набавку и изабрала станицу која у свему одговара постављеним захтевима. Аутоматска мерна станица биће, по одлуци Агенције, постављена у селу Радинац и то најкасније у наредна четири месеца – наведено је у саопштењу.

Додаје се да се позитивни ефекти на очување заштите животне средине тек очекују у наредним месецима у ХБИС-у, а разлог томе су капитални инвестициони пројекти који су у завршној фази. Од пројеката за очување енергије и унапређење заштите животне средине, на Новој аглолинији, Корачној пећи и Резервоару за високопећни гас се ради пуном паром, док је Конвертор број 2 на Челичани завршен још прошле године.

-Нова постројења су опремљена напредном и софистицираном опремом, па тако Пројекат еколошке конструкције система третирања сировина (Нова аглолинија) има изузетно добар систем троструког отпрашивања, који садржи електростатичке и врећасте филтере и одсумпоравање гасова, као новину. Када нова постројења буду покренута, током читаве 2022. године моћи ће да се прате позитивни ефекти њиховог рада. Тренутно стручњаци из Кине обучавају запослене за рад на ова три највећа постројења, што говори о темељитом и озбиљном приступу и ХБИС Групе и компаније ХБИС Србија. Уходавање, квалитет рада са новом технологијом и безбедност свих запослених и локалне заједнице је императив компаније ХБИС у овим финалним пословима. Нова постројења, у која је уложено преко 300 милиона евра, тек су почетак свеукупног напретка у области заштите животне средине у железари у Смедереву – закључује се у саопштењу компаније.

СДН

фото: ХБИС Група Србија

 

Comments are closed.