ЗАВРШЕНА 52. СМЕДЕРЕВСКА ПЕСНИЧКА ЈЕСЕН

Песничким портретом овогодишњег добитника награде “ Златни кључ”, руског књижевника Вјачеслава Глебовича Купријанова и уручењем осталих награда завршен је 52. Међународни фестивал поезије ”Смедеревска песничка јесен”.

-Поезија је исказ који се не може изразити другим речима, не може се свести на једну реч, ни скратити , ни продужити – каже лауреат „Златног кључа“, најпрестижније награде фестивала.

Вјачеслав Купријанов наводи да је у Србији боравио више пута, да му прија што је члан и Удружења књижевника Србије и да су многи познати српки песници и књижевници његови добри пријатељи.

– Неочекивана вест да сам награђен признањем „Златни кључ Смедерева“ затекла ме је у периоду наше свеопште ситуације у којој се чинило да ништа пријатно и значајно не би могло да се догоди. Али, Кључ је заблистао сунчевим сјајем који је одражавао и отворио ми још једна врата ка сопственом стваралачком простору. Осврнуо сам се на своју светлу прошлост и схватио колико дубоко је повезана са Србијом. Још 70-их година претплатио сам се на српски часопис „Савременик“ и покушао да упоредим како се улива у заједничку ћирилицу на нашим језицима. Већ тада сам покушао да дођем у Србију, али су ми искусни људи у Савезу књижевника рекли да је добијање дозволе за Србију у том тренутку, чак и у саставу званичне делегације, теже од добијања дозволе за капиталистичку земљу, с обзиром да није било потпуно политички јасно у који тип земаља спада бивша Југославија – рекао је Купријанов и додао да ове јесени носи лепе утиске из Смедерева.

О његовом стваралаштву на завршници фестивала говориле су Татјана Милошевић Лазаревић и Вера Хорват, која је иначе и преводилац неких од његових дела на српки језик.

Подсећамо, „Златни кључић“ припао је Мирјани Булатовић. Награда “Златна струна”, по Конкурсу, припала је Љиљани Гајовић за необјављену књигу песама “С главом испод руке”. Повеља „Златко Красни“, за преводилаштво додељена је Александру Саши Петрову. “Смедеревски Орфеј” завичајној песникињи Дуњи Петковић. Повеља листа “Наш глас”, за допринос завичајном песништву Жељку Ђурићу.  Награда Томислав Стевановић, по избору публике, додељена је Уни Перазић.

Дугогодишњи пријатељ “Смедеревске песничке јесени”, Народна библиотека Смедерево, програмом “ Годови и верси” приредила је међународно читање поезије. Представљени су песници из Португалије, Северне Македоније , Јерменије, Италије,Републике Српске и Србије. На позајмом одељењу библиотеке приређен је и 21. Сајам поезије са изложбом песничких књига објављених између прошлогодишњег и овогодишњег фестивала, уз подсећања на 200-огодишњицу од рођења Шарла Бодлера, 100-огодишњицу од смрти Александра Блока и 90 година од рођења и 25 година од смрти Ивана В. Лалића.

Организатори и песници већ су заказали нови сусрет са публиком наредне године, на 53-ћем фестивалу.

Д.Р.А.

фото: ТВ Смедерево

 

 

Comments are closed.