СПЈ: ОД „МЕРИДИЈАНА“ ДО „ЗЛАТНОГ СЛОВЦА“

У оквиру 52. Међународног фестивала поезије “Смедеревска песничка јесен”, у смедеревској Народној библиотеци одржано је међународно читање позије „Годови и верси“. Учествовали су Марија Жоао Кантињо (Португалија), Ана Ковачевић, (Србија), Јелена Вујановић (Република Српска), Санде Стојчевски (Северна Македонија), Бошко Сувајџић (Србија), Бабкен Симоњан (Јерменија), Милан Тодоровић (Србија), Розалба Фантастико ди Кастрон (Италија) и Власта Младеновић (Србија).  Потом је, у смедеревском Центру за културу у „Песничким меридијанима“ представљен добитник  Повеље „Златко Красни“, Александар Саша Петров.

Представљена је и едиција „Меридијани“ и на крају добитник Награде „Златна струна“ – Љиљана Гајовић за збирку песама “С главом испод руке”.

– Када су му јавили да  сам добила Награду “Златна струна”, данима нисам веровала да се то догодило. Имам довољно година и доста дуго радим у медијима, али нисам навикла да будем награђена за нешто што је мени интимно важно. Начин на који пишем јесте препуштање сликама. Годинама сам читала и пролазила кроз искушења као и сви људи, у неком тренуту као да се тај извор песама отворио, песме су навирале, ја сам их бележила. На крају, после 20 интервенција на некој песми, када сам била задовољна, схватила сам да сам нашла свој песнички израз. Књига “С главом испод руке” биће објављена следеће године, као двојезично издање– рекла је Љиљана Гајовић.

У оквиру 52. Међународног фестивала “Смедеревска песничка јесен”, у смедеревском Центру за културу, организовано је дружење са децом добитнице „Златног кључића“ Мирјане Булатовић, а представљано је 12 ученика смедеревских основних школа, који су победници Конкурса “Златно словце”.

У четвртак, од 18 часова у Народној библиотеци Смедерево бити одржан 21. Сајам поезије. То је изложба на којој ће бити представљене поетске књиге које су издавачи у Србији објавили између два фестивала “Смедеревска песничка јесен”. Потом, од 19 часова и 30 минута у Центру за културу биће одржан програм под називом „Златни кључ Смедерева“. Истоимена награда биће додељена руском песнику Вјачеславу Купријанову.

СДН

фото: ТВ Смедерево

 

Comments are closed.