ОБРЕНОВИЋИ У МУЗЕЈСКИМ И ДРУГИМ ЗБИРКАМА СРБИЈЕ И ЕВРОПЕ

У смедеревском Музеју представљени су Пети и Шести том Едиције „Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије и Европе”, приређивача Ане Боловић Ранковић и Александра Марушића из Музеја рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу. Велики део грађе и текстова објављених у Едицији сакупљен је и обрађен захваљујући Музеју у Смедереву, а у оквиру Петог тома објављен је и рад Снежане Цветковић “Династија Обреновић у оставштини потомака Александра Орешковића”.

-У периоду од 2013. до данас објављено је укупно шест књига ове Едиције. Ми смо овде организовали промоцију четири тома 2015. и 2017. године, а сада смо у прилици да и ова два последња тома представимо у Музеју. Ми смо, кроз радове наше драге колегинице Снежане Цветковић,  од почетка укуључени и присутни смо у свим тим кљигама. Ти радови су резултат њеног вишегодишњег истраживања и посвећеног тумачења нашег наслеђа о Обреновићима, како у нашој муз збирци, тако и самог нашег града, али и прив збирки бројних колекционара и породица које имају оставштину династије Обреновић. Била нам је изузетна част као Музеју да учествујемо у овом пројекту,  који је 2016. Музејско друштво Србије наградило највишим музејским признањем „Михајло Валтровић“, а Међународни савет музеја ИКОМ-а је 2014-те прогласио Едицију публикацијом и остварењем године – рекла је приликом промоције директорка Музеја у Смедереву Татјана Гачпар.

Иницијална идеја о Едицији потекла је на стручном скупу организованом 2011. године и од тада су у раду на овим издањима ангажовани историчари, архиватори, библиотекари, кустоси свих музеја широм Србије, али и приватни колекционари и многи други, чуло се током промоције последња два тома.

-Циљ овог пројекта је прикупљане све материјалне и нематеријалне баштине везане за владарски дом породице Обреновић. Идеја је зачета у Рудничко-таковском крају, у Горњем Милановцу, пошто Обреновићи као породица своје почетке и добар део свог порекла везују за овај крај. Тамо је живео војвода Милан Обреновић, брат по мајци Милоша Теодоровића, касније Милоша Обреновића, и 1815. године избијањем Другог српског устанка, који ће за последицу имати и стварање обриса модерне српске државности, али и од једне треће по реду значајније породици која је живела у Брусници, кроз тај догађај у Такову, та породица ће постати владарска. Артефаката у нашем крају и задужбина Обреновића има довољно. То је само један део приче. Свих пет владара и породица Обреновић оставили су много тога доброг за државу и друштва, а оно што нас интересује јесу аретфакти. Повезали смо се са другим музејима, међу којима је и Музеј у Смедереву, који активно који захваљујући колегиници др Снежани Цветковић учествује у овом пројекту.

Према његовим речима, до сада објављени томови Едиције обухватају око 5.000 артефаката, преко 70 радова који сведоче о томе шта је остало иза њих – одећа, наоружање, велики број пропагандног материјала, али и нешто што је настало као плод њихове владавине – велики број закона, уредби, прогласа, тако да Едиција прати и еволуцију породице, али са друге стране и формирање деветнаестовековног српског друштва.

Осим артефаката и грађе похрањене у Србији, Едицијом је обухваћена заоставштина породице Обреновић из другх држава у којима су живели – Француској, Швајцарској, Аустрији… Уредници Едиције јасног су става да издање, због значаја ове владарске породице и утицаја на формирање и развој Србије, представља историјску грађу читавог српског народа.

Ј.В.

фото: ТВ Смедерево

 

 

 

 

Comments are closed.