ПОЧЕЛА “СМЕДРЕВСКА ПЕСНИЧКА ЈЕСЕН”

Отварањем изложбе визуелних песама „Артиквитети“ аутора Попа Д. Ђурђева, почео је 52. Међународни фестивал поезије „Смедеревска песничка јесен“. На несвакидашњој изложби приказано је стотинак песама, неке су већ објављене, а нешто ће тек бити објављено у књизи коју припрема. Ђурђев је, иначе, добитник награде „Златни кључић“ овог фестивала 2014-те, а ове године публика има прилику да га упозна у сасвим другачијем светлу.

– Када сам рекао да идем на „Смедeревску песничку јесен“ да отворим изложбу својих визуелних песама, питали су ме да ли сам баш сигуран у то. То су за мене увек биле визуелне песме. Нисам ја измислио рупу на саксији. Много пре мене то су урадили неки други људи. Кажу и да су у Средњем веку налази примере визуелних песама, а да не кажем када су стигли дадаисти, па наша верзија, зенитисти, на крају крајева и сад сигналисти.  Био је покушај и оних клокотриста, који се није завршио на најбољи начин – рекао је Поп Д. Ђурђев и додао:

– Песме су могу правити у форми стрипа, ребуса, песма која може да се прави од логотипа… Иначе, ја сам објавио једну књигу песама, где су ове визуелне песме биле  између правих стихова. Те визуелне песме имале су своје наслове. Људи су, ипак, мислили да су то илустрације. Онда сам морао да објашњавам, док нисам објавио књигу у којој су биле само такве песме, а наслов је био „Поезија која се гледа“.

У програму „Певам Смедерево“ – завичајна песничка баштина  представљен је смедеревски песник Бошко Ђорђевић који више није са нама, а који је оставио неизбрисив  траг у смедеревском поетском стваралаштву.

Своје стихове казивали су награђени песници: Жељко Ђурић, добитник Награде локалног листа “Наш глас”, за допринос завичајном песништву и Дуњу Петковић, добитницу завичајне Награде „Смедеревски Орфеј“.

Пет најуспешнијих аутора са Конкурса „Томислав Стевановић“, за најбољу песму о Смедереву прочитали су своје стихове. Победника ће изабрати публика која је била на великој сцени смедеревског Центра за културу.

Представљена је и књига “Песма је створила свет”, Александре Љубисављевић, прошлогодишње добитнице Награде “Смедeревски Орфеј”.

У музичком делу наступио је етно-дуо Брдарић, сестра и брат Бојана и Небојша.

У оквиру 52. Међународног фестивала поезије “Смедеревска песничка јесен” у среду, 13. октобра од 18 часова, у смедеревској Народној библиотеци биће одржано међународно читање позије „Годови и верси“. Учествоваће Марија Жоао Кантињо, из Португалије; Ана Ковачевић, Србија; Јелена Вујановић, Република Српска; Санде Стојчевски, Северна Македонија; Бошко Сувајџић, Србија; Бабкен Симоњан, Јерменија; Милан Тодоровић, Србија; Розалба Фантастико ди Кастрон, Италија и Власта Младеновић, Србија.  У 19 часова и 30 минута, у смедеревском Центру за културу у „Песничким меридијанима“ биће представљен добитник  Повеље „Златко Красни“, Александар Саша Петров. Потом ће бити представљена едиција „Меридијани“ и на крају добитник Награде „Златна струна“ – Љиљана Гајовић.

СДН

фото: ТВ Смедерево

 

 

 

Comments are closed.