О ОБРЕНОВИЋИМА У СМЕДЕРЕВСКОМ МУЗЕЈУ

У Музеју у Смедереву ће у уторак, 12. октобра, са почетком у 13 часова, бити представљени Пети и Шести  том  Едиције „Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије и Европе“.

У Едицији Музеја рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу, Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије и Европе,  под уредништвом историчара Александра Марушића, вишег кустоса и историчарке уметности Ане Ранковић Боловић, вишег кустоса, у периоду од 2013. године  до сада, објављено је шест књига. Иницијални догађај, који је покренуо едицију, био је стручни скуп, одржан у Горњем Милановцу 6. и 7. октобра 2011. године на тему оставштине династије Обреновић у музејским збиркама Србије. Аутори текстова ове Едиције у издањима која су уследила су кустоси, архивисти, библиотекари и  колекционари, како у границама Србије, тако и изван ње.

Историчарка уметности смедеревског музеја, кустос Снежана Цветковић, својим текстовима учествује у раду ове Едиције од првог броја до данас, представљајући оставштину Обреновића у Смедереву, Иванки, Бијарицу и у приватним колекцијама. У Музеју у Смедереву Први и Други том Обреновића у музејским и другим збиркама, представљен је 2015. године, Трећи и Четврти 2017. године.

У уторак 12. октобра 2021. године, са почетком у 13 сати, представићемо Пети (2017) и Шести том (2020) ове едиције.   У програму представљања, публици ће се обратити, директор Музеја рудничко-таковског краја, Александар Марушић, један од уредника едиције, и Татјана Гачпар, директорка Музеја у Смедереву. Затим ће др Снежана Цветковић представити Династију Обреновић у оставштини потомака Антонија Орешковића, а  Дејан Вукелић, докторанд на Одељењу за историју уметности Филозофског факултета у Београду, један од најактивнијих аутора текстова ове едиције, говориће на тему: „Отуђена заоставштина Обреновића: велике аукције 1904. и 1905. године“.

СДН

 

Comments are closed.