„СМЕДЕРЕВСКА ПЕСНИЧКА ЈЕСЕН“ ОД 12. ДО 14. ОКТОБРА

Овогодишњи 52. Међународни фестивал поезије „Смедеревска песничка јесен“ биће одржан од 12. до 14. октобра, а програми дана посвећених поезији биће пролагођени актуелној епидемиолошкој ситуацији, наводе организатори.

Током три дана фестивала биће додељене традиционалне награде „Смедеревске песничке јесени“, али и различити садржаји у смедеревској Народној библиотеци.

У уторак, 12. октобра, у холу Центра за културу у 19 часова, у оквиру програма „Научите пјесан“ биће отворена изложба визуелних песама „Артиквитети“, Попа Д. Ђурђева, некадашњег добитника Награде “Златни кључић” на овом Фестивалу за стваралаштво за децу. Истог дана пола сата касније, у Великој дворани, у програму „Певам Смедерево“ – завичајна песничка баштина, биће представљен смедеревски песник Бошко Ђорђевић који више није са нама, затим ће Жељку Ђурићу бити уручена Повеља локалног листа „Наш глас“, за допринос завичајном песништву, као и „Смедеревски Орфеј“, награда по конкурсу – Дуњи Петровић. Пет најуспешнијих аутора са Конкурса „Томислав Стевановић“, за најбољу песму о Смедереву прочитаће своје стихове. То су Дејана Петровић, Јована Симић, Мира Цветковић, Мирослав Мишел Болтрес и Уна Перазић. Ова награда припашће аутору песме која добије највише гласова публике.

У среду, 13. октобра, од 10 часова, у прогаму „Светлост речи“ планирани су сусрети песника са ученицима смедеревских средњих школа, као и са корисницима Дома за старије и члановима Савеза социјално-хуманитарних организација, ако буде могуће, уз поштовање мера против Ковида-19. Истог дана у смедеревској Народној библиотеци од 19 часова биће одржано међународно читање позије „Годови и верси“. Учествоваће Марија Жоао Кантињо (Португалија),  Ана Ковачевић  (Србија),  Јелена Вујановић (Република Српска), Санде Стојчевски (Северна Македонија), Бошко Сувајџић (Србија), Бабкен Симоњан (Јерменија) Милан Тодоровић (Србија), Розалба Фантастико ди Кастрон (Италија) и Власта Младеновић( Србија). Потом, у 19 часова и 30 минута, у Великој дворани Центра за културу Смедерево, у „Песничким меридијанима“ биће додељења Повеља „Златко Красни“, Александру Саши Петрову. Затим ће бити представљена едиција „Меридијани“, у којој су објављене књиге следећих аутора: Мирослав Бјелик (Словачка), Зорица Арсић Мандарић (Србија), Добривоје Ж. Станојевић (Србија), Памела Мордекај (Канада), Живко Николић (Србија) и Весна Ацевска (Северна Македонија). На крају другог дана програма биће додељења Награда „Златна струна“ – Љиљани Гајовић. Од ове године ова награда додељује се по Конкурсу, за најбољу збирку необјављених песама.

У четвртак, 14. октобра, у смедеревском Центру за културу, од 10 часова у програму „Златни кључић“ истоимена награда биће уручена Мирјани Благојевић. У програму ће  учествовати  Зорица Бајин Ђукановић, Бранко Стевановић и Јовица Тишма. У оквиру овог програма биће представљено 12 ученика смедеревских основних школа, који су победници Конкурса “Златно словце”.  Потом ће од 18 часова у Народној библиотеци Смедерево бити одржан 21. Сајам поезије. То је изложба на којој ће бити представљене поетске књиге које су издавачи у Србији објавили између два фестивала “Смедеревска песничка јесен”. Те исте вечери, у четвртак, 14. октобра, од 19 часова и 30 минута у Центру за културу биће одржан програм под називом „Златни кључ Смедерева“. Истоимена награда бити додељена руском песнику Вјачеславу Купријанову.

–  Надамо се да је ово коначна програм , јер је због целокупне ситуације, Организациони одбор морао да направи једну ограду, а то је да уколико дође до погоршања епидемијске ситуације и нових мера Кризног штаба у борби против Ковида-19, трудићемо се да програме које смо планирали прилагодимо новим датим околностима – каже Миљан Губеринић, директор Међународог фестивала поезије „Смедревска песничка јесен“.

Генерални покрвитељи Фестувала су Министарство културе Србије и Град Смедерево.

 

СДН

фото: СД новине, архива 2020.

 

 

Comments are closed.