МУЗЕЈ У СМЕДЕРЕВУ: ИЗЛОЖБА МАКЕТА БРОДОМОДЕЛАРА ЗЛАТКА ПАЈИЋА

У Музеју у Смедереву је отворена изложба “Бродови на Дунаву” којом се обележава 500 година од првог помињања бродоградилишта у нашем граду и 30 година рада смедеревског бродомоделара Златка Пајића.
-Музеј у Смедереву као институција има задатак да чува баштину нашег града и наше сталне поставке су усмерене на теме које су идентификационе тачке Смедерева и нших суграђана. И ова изложба је у том духу, јер бродоградња јесте један од тачака на коју треба да се подсетимо. Прво помињање бродоградилишта у Смедереву било је 1521. године, значи пре тачно 500 година, а оно што знамо, што је проверена информација је да је први брод који је носио српску заставу 1833. године направљен у бродоградилишту у Смедереву за кнеза Милоша Обреновића. Мало је познато и да је „Сартид“ двадесетих година 20. века се бавио и репарацијом, али и производњом бродова, постојало је бродоградилиште на Дунаву код Старе железаре. То је један од повода и због тога су приказами модели речних бродова, а Залтко Пајић је један од ретких који се посветио изради модела управо рчних бродова – рекао је на отварању изложбе Милан Марковић, кустос.

Бродомоделар Златко Пајић други пут излаже у смедеревском музеју. Први пут, 2013-те године, тема су били океански бродови, овога пута пред посетиоцима су макете речних бродова.
-Овде су бродови који су пловили искључиво Дунавом, који су направљени у смедеревском бродоградилишту, који су пронели славу бродоградње у Смедереву. Пред вама је 15 бродова, од којих њих 14 можете видети само у Смедереву, нема их у Србији, нема их у Европи. Један од њих може се видети још само у Бечу. Дуги је период када су се у Смедереву правили бродови, тешко је сакупити ту грађу, и да бих ову флоту комплетирао фали још негде 4 до 5 бродова. Велика ми је част и захвалио бих се људима из Музеја што су ми омогућили да се представим овде – рекао је аутор, бродомоделар Златко Пајић, најавивши да ће ускоро бити готов и брод на коме ради, а који је у приридној величини, чији завршетак ће значити оставрење његовог сна.
Изложба ће бити отворена до краја месеца, а улаз за посетиоце је слободан.

Ј.В.

фото: СД новине

 

Comments are closed.