ЗА “СМЕДЕРЕВО БЕЗ БАРИЈЕРА” ВИШЕ ОД МИЛИОН ДИНАРА

Кампања под називом “Приступачно Смедерево”, покренута са циљем да се особама са инвалидитетом омогући самосталан живот, доступност свих услуга, равноправно и пуно учешће у свим сферама живота у граду, биће реализована кроз пројекат “Смедерево без баријера”, одобрен од ресорног Министарства. Пројектне активности планиране су до краја године, а вредност пројекта износи 1.360.000 динара.
-Пројектне активности укључују набавку гинеколошке столице са електромотрима која треба да омогући женама са инвалидитетом да обављају гинколошке прегледе на приступачан начин. Ова столица требало би да се налази у приземљу Дома здравља, које је приступачно. Циљ је да жене са инвалидитетом воде мало више рачуна о репродуктивном здрављу. Ту је још једна активност која је нама јако битна, а то је снимање промо спота у који ће бити укључене особе са инвалидитетом које живе на територији нашег града, а које ће кроз личне примере показати шта су баријере у нашем граду и начин на који би оне требало да буду отколоњене – каже Ивана Гвозденовић, координатор кампање.
Кампања “Приступачно Смедерево” наставља се током следеће године када ће, између осталих активности, бити организоване два предавања која имају за циљ да подигну свест људи који доносе одлуке, као и представника установа које су неприступачне.
-Ми смо имали један састанак у августу са представницима установа, школа и мз како бисмо их информисли о отпочињању кампање, у наредном периоду ћемо са представницима свих установа понаособ поразговарати, како бисмо, крајем године, утврдии шта је то што можемо заједно да урадимо у наредној години, коме треба да се обратимо и на који начин да дођемо до средстава заједнички, да решимо проблем приступачности. Приоритетне установе за решавање ових проблема јесу РФЗО и ПИО Фонд који се такође налази у истој згради, као и Управа за трезор. Такође, већ имамо и наговештај на основу разговора са надлежнима из Градске управе, Одељења за урбанизам, да ће се радити и пројектна документација за уградњу тактилних плоча која ће омогућити слепим и слабовидим особама самостално кретање по центру града. Ступили смо и у контакт са представницима банке „Поштанска штедионица“, јер њихоцњ услуге користи највећи број особа са инвалидитетом, и започели активности у омогућавању приступачних улаза за ову банку – наводи наша саговорница.
Набавка гинеколошке столице са електромоторима очекује се у новембру, а почетак рада планиран је за 3. децембар, Међународни дан особа са инвалидитетом.

И.С.

фото: СД новине

 

Comments are closed.