„SAXPERIENCE ON TOUR“ У ЦЕНТРУ ЗА КУЛТУРУ

У оквиру осмог Међународног фестивала саксофона „Saxperience on Tour“, који је одржан у Београду, у циљу промоције и децентрализације културе, али и обогаћивања културне сцене Србије, одржава се концертна турнеја у неколико градова Србије, међу којима је и Смедерево, а на којој ће наступити италијански саксофониста Дамјано Грандесо. Његов концерт најављен је за понедељак, 4. октобра у 20 часова у Центру за културу,  а осим у нашем граду наступа и у Лесковцу, Пироту, Сомбору и Вршцу. Програм који ће овај уметник извести је „Елецтиц Пропаганда“, креиран у сарадњи са композитором Андреом Чером.

-Циљ турнеје је да публици широм Србије низом концерата представи најеминентније светске саксофонисте. Такође, значајан сегмент овог дела фестивала је и едукација младих саксофониста изван Београда. Партнери фестивала, културни центри и музичке школе широм Србије, дају допринос развоју овог пројекта кроз организовање сусрета ученика са уметницима. Неки од градова који су се протеклих година нашли на мапи турнеје су: Смедерево, Краљево, Горњи Милановац, Нови Пазар, Пирот, Лесковац, Суботица, Сомбор, Нови Сад, Вршац и Ниш, а жеља организатора је да се турнеја прошири и на друге градове Србије – наводе организатори.

Дамјано Грандесо је италијански саксофониста, члан састава Фиве Саx и Квартета саксофона Милано. Одржао је мајсторске курсеве у Италији, Шпанији, Србији, као и у Јужној Америци и Азији. Од 2012. године је више пута наступао са Филхармонијом Брисела и Београдском филхармонијом. Уметнички је директор Алпен Цлассица Фестивала. Андреа Чера је завршио мастер студије клавира и композиције на Конзерваторијуму Чесаре Полини у Падови. Студирао је компјутерску музику у оквиру програма Цурсус о компоновању и компјутерској музици на ИРКА-му у Паризу. У периоду од 2000. до 2010. је истраживао уметност звука: инсталацијске локације у Центар Помпиду, Национални студио Ле Фресноy, као и друге институте и уметничке центре у Италији и Француској.

„Belgrade SAXperience“ фестивал се одржава уз подршку Министарства културе и информисања, Сокој – Организације музичких аутора Србије, Италијанског института за културу и Аустријског културног форума.

СДН

 

Comments are closed.