МУЗЕЈ У СМЕДЕРЕВУ: ИЗЛОЖБА „БРОДОВИ НА ДУНАВУ“

Музеј у Смедереву изложбом “Бродови на Дунаву“ обележава 500 година од првог помињања бродоградилишта у Смедереву и 30 година рада смедеревског бродомоделара Златка Пајића.

Свечано отварање изложбе биће одржано у првој сали Музеја у Смедереву ууторак 5. октобра  у 19 часова.

Златко Пајић се бави бродомоделарством од 1991. године. Великом изложбом, која је реализована у музеју у Смедереву, 2013. године, заокружен је први циклус стваралаштваса више од 30 експоната. Том приликом приказани су историјски важни модели једрењака који су обележили епоху пловидбе на једра, светским морима и океанима. То су били: Дубровачка нава и которска галија,трабакул, Santa Maria, Bounty, Gorch Fock,Mayflower, ….

Повод за ову изложбу је обележавање јубилеја од 30 година рада у бродомоделарству. Ношен максимом „Мисли глобално, делуј локално“ последњих 10 година, Златко је радио искључиво на моделима који су обележили пловидбу Дунавом у последњих пет векова. Том пројекту је значајно допринео и податак да се бродоградилиште у Смедереву помиње још у почетку 16 века, као царско бродоградилиште. Ношена ветровима историје, бродоградња у Смедереву је све време била равна најмодернијим бродоградилиштима тог времена у целој Европи. Такав спектар различитих пловила је бесконачни извор за ствараоце који желе да сачувају тај сегмент наше историје, те да га овековече у моделима бродова.

Поједини изложени модели бродова могу се видети само у Бечу, и сада и у Смедереву.То су једина два места где можете видети пловила са Дунава на једном месту у оволиком спектру различитости. Такође, ту је и модел брода, брига Србија, који је уникат.

Златко Пајић , паралелно са радом на моделима, ради и на пројекту четврт шајке у размери 1:1,која би ускоро требала да заплови у свом пуном сјају.

Златко Пајић, рођен 06.септембра 1961. године у Смедереву. Након завршене основне школе и гимназије у Смедереву, завршио је Ваздухополовно Техничку Војну Академију (ВТВА) у Рајловцу код Сарајева. Официрску службу је обављао на аеродрому Лучко, код Загреба на наоружаним хеликоптерима Гама.

У родни град се враћа 1991. године, где је обављао више послова као инжењер електронике.

На изложби ће бити приказано 14 експоната. Изложба ће бити отворена до 31. октобра 2021. године. Улаз за изложбу је слободан.

СДН

фото: Музеј у Смедереву

 

Comments are closed.