ЦЗК: ТРИБИНА „ФИЛМ И РАТ“

У оквиру образовног програма Центра за културу Смедерево ће у уторак, 5. октобра, са почетком у 19 сати у Концертној дворани бити реализована трибина „Филм и рат“, а том приликом ће гостовати мр Петар Јончић, историчар уметности, филмолог, филмски критичар.

Током програма ће бити размотрени пропагандно деловање филма и улога кинематографије као уметничког оружја у борби против непријатеља, као и повезаност филма са концептом етикетирања непријатеља. Биће направљен осврт на филмску пропаганду Трећег рајха, као и на третман фашиста, нациста и њихових сарадника у филму, од стране савезника и у југословенској кинематографији. Осим тога, пажња ће бити посвећена критици тоталитаризма и упозорењима на опасности које он доноси. Тематизација односа филма и рата обухватиће и питање додира ратног филма или филма који се бави искуством тоталитаризма, терора, тлачења и насиља са хорором. У разговору са гостом биће осветљено и проблемско поље у коме се успоставља релација филмског стваралаштва и питања историјске тачности. (Комичне) представе фирера, однос нациста према уметности, проблем квалитетне осмишљености ликова и занимљивости из историје филма које су везане за тему, наћи ће се у склопу програма.

Модератор је Марко Цветковић, уредник научно-образовног програма Центра за културу Смедерево, а улаз на програм је слободан.

Петар Јончић је дипломирао Историју уметности на Филозофском факултету у Београду, а магистарске студије филма и медија завршио на Факултету драмских уметности. Текстове и интервјуе писао је за  Дневни Телеграф, а филмске критике и есеје о уметности у Књижевном листу, Речи, Домусу, Златној греди, Европи, часопису ОК, 3+4, ТФТ-у и другим часописима, док је исте водио на Радио Београду 3.

Објавио је књигу Филмски језик Желимира Жилника (награда Душан Стојановић за најбољу студију о филму 2003), Неки други филм (Лагуна, 2014), Музичке сликовнице осамдесетих (Службени гласник, 2015) и приређивач је и ко-аутор књиге Деца сребрне емулзије-фотографије Зорана Вујовића (Службени гласник, 2017) коју је УЛУПУДС наградио за најбољу фото-монографију на Сајму књига, а добила је и трећу награду Захарије Орфелин на сајму књига у Новом Саду. Написао је и књигу Филм и рат-мимикрија хорора (Службени гласник, 2020)

На РТВ Студију Б је аутор бројних репортажа из области културе, а био је уредник емисије Коцка и сарадник документраног програма. Аутор је више документарних репортажа и кратких филмова који су приказани на фестивалима Алтернативног филма и Кратком метру.

Фотографијом се аматерски бави од краја осамдесетих. Учествовао је на бројним жирираним домаћим и међународним салонима фотографије и добитник је бронзане медаље за фотографију на Републичкој изложби фотографија 2016. године. Члан је Фото савеза Србије и оснивач фото групе Иза екрана.

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.