ЈП „ГРЕЈАЊЕ“: СПРЕМНИ ЗА НОВУ СЕЗОНУ, ТОПЛЕ ПРОБЕ ОД 10. ОКТОБРА

Од 1. октобра у Смедереву ће почети функционалне пробе система за снабдевање станова топлотном енергијом, најављују из ЈП “Грејање”. Током лета извршени су готово сви ремонтни послови у котларницама и топловодима, како би све било беспрекорно, па ће од 10. октобра кренути и топле пробе.
-Имамо 14 котларница у граду. Ове године је ремонтна активност била на солидном нивоу – заменили смо више од 100 метара топловода, тиме обухватили две, и ево сад трећу котларницу, санирамо делове које морамо како би све функционисало беспрекорно кад почне грејна сезона. Има доста интервенција по становима корисника, то сад тренутно радимо и обично када почне грејање, првих десетак дана је уигравање система. Наши корисници то већ знају, пријављују евентуалне недостатке, радимо озрачивања, стављамо све у нормалан погон, и наравно, испоручујемо топлотну енергију у складу са Одлуком о снабдевању града – каже директор ЈП „Грејање“ Владимир Кулагић.
Додаје да цена грејања у Смедереву није мењана две године. Према законској обавези, до краја августа предлог о новом ценовнику упућен је Градском већу, али се још увек чека сагласност.
-Ми смо у овом новом захтеву, базираући се на нивое цена од пре двадесетак дана, радили калкулацију и неких 2 посто је промена на више, а шта ће се десити видећемо. У међувремену, мазут је поскупео за још неких 12 до 15 одсто, тако да ћемо имати конкретну информацију након добијања сагласности Градског већа и тада ћемо моћи ближе да говоримо о промени цена – наводи Кулагић.
Подсетимо, овог лета озваничена је конверзија котларнице на Сењаку, а према најавама са мазута на природни гас у наредном периоду прећи ће још две, на Папазовцу и у насељу “Милоје Ђака”. Према плану локалне самоуправе, изградњом нове Градске топлане у Индустријској зони, у будућности би се као енергент за загревање станова искључиво користио природни гас, што би допринело и заштити животне средине.

Д.Р.А.

фото: СД новине

 

Comments are closed.