ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА ПЕСАМА „ГРМЉАВИНА ЈЕ ДУГО ТРАЈАЛА“

Своју нову збирку песама” Грмљавина је дуго трајала” смедеревским љубитељима поезије представила је Биљана Миловановић Живак, професор спрског језика и књижевности у Пожаревачкој гимназији. Реч је о савременој књижевници која у свом стваралачком опусу осим поезије негује и прозу,драму,студије…  Збирке приповедака “Два дана без Марте“ и “Лосос плива узводно”, затим драма ”Непотребни трач” и још две збирке песама “А где сам ја и зашто ту” , “Лирско копиле и баба тетке”, као и студија “Смисао писања у новом веку”, објављена у Холандији, завредили су и превођења на чак 13 језика. Нова збирка песама објављена је у издању смедеревске “Арке”, која је недавно објавила антологију 40 савремених српских песника, медју којима су и песме ове ауторке.
-Рукопис ове књиге је дошао као наставак тог залагања издавачке куће „Арка“ да афирмише српске и иностране песнике и са правом је ушла у најелитнију библиотеку наше издавачке куће, која носи назив самог издавача – рекао је на представљању књиге Ристо Василевски, издавач.
Дела Биљане Миловановић Живак су изборна лектира за ученике средњих школа, као и студенте Филолошког факултета.
-Сад већ можемо са поуздањем рећи да је ово поезија која тежи ангажману, прорамска, у смислу да буде друштвено ангажована, да покреће, да буде акциона, да понешто критикује, да на нешто укаже, да нас подстакне да размишљамо и да деламо, ангажована на друштвеном о моралном плану. Са друге стране ту наилазимо на врло фине, пробране и апсорбоване елемнте постмодерне. Мислим ту, пре свега, на врло широке, од друге и треће збирке, интертекстуалне мреже које се појавују у њеној поезији и ту је њена ерудиција врло снажно и успешно повезана са њеним песничким надахнућем и талентом – рекла је професорка књижевности Татјана Милошевић Лазаревић, говорећи о ауторки и њеном делу.
Биљана Миловановић Живак не тражи посебну инспирацију. Пише, каже, кад осети потребу за тим.
-То је неки осећај да морам да пишем. Не знам сад колико је надахнуће заиста битно, а колико та потреба да се изразиш на неки начин, као што се некад изражаваш кроз музику, писање, цртање, сликање. После неког сублимираног животног искуства, како сам описала у једној својој песми, као да се таложе неки слојеви који се касније обрађују кроз књижевност – навела је Биљана Миловановић Живак, ауторка.
Књижевница Биљана Миловановић Живак добитник је бројних домаћих и страних књижевних награда, дужи временски период била је уредник књижевног часописа “ Браничево” и ангажована је у радионици “Креативно писање.”

Д.Р.А.

фото: ТВ Смедерево

 

Comments are closed.