ПОВЕЋАН БРОЈ ПОСЕТА СМЕДЕРЕВСКОЈ ТВРЂАВИ, ПОВРАТАК НА НИВО ПРЕ ПАНДЕМИЈЕ

Да је значај туризма као привредне гране велики, видело се нарочито током паузе у путовањима услед пандемије корона вируса, а смањени број посета прошле године забележило је и ЈП „Смедеревска тврђава“. Ипак, кажу, да су уобичајене организоване посете школараца заменила индивидуална породична путовања, па забележени пад није био драстичан.

-Ми јесмо осетили пад неких 30 одсто у посети, што у суштини није тако страшно, с обзиром на то да смо остали без посета екскурзија, које су код нас прилично доминантне, али је било много више појединачних путовања у мањим групама и породичних путовања. То је у суштини, можда је незахвално рећи, нешто позитивно што је донела корона, да су се људи више окренули Србији, више су се окренули породицама и таквим путовањима. Ми смо гледали да се прилагодимо целој тој ситуацији и да креирамо што више садржаја, јер на отвореном смо и посматрали смо то као неку предност у целој тој ситуацији. Негде на половини ове године смо по посетама били на нивоу посета за целу 2020-ту, а то значи да, уколико наставимо овим трендом, ми ћемо бити на стању пре короне и самим тим смо врло, врло задовољни – каже Ана Микић из ЈП „Смедеревска тврђава“.

Двор деспота Ђурђа Бранковића био је током претходна два дана, 27. и 28. септембра, један од 80 локалитета у Србији за које је улаз био бесплатан, поводом обележавања Светског дана туризма.

-Овај датум означава завршетак туристичке сезоне на северној хемисфери када се сумирају резултати, али је у основи скретање пажње на значај туризма као привредне гране за сва друштва и развијена и неразвијена, за економски раст, његов културолошки, социјални значај. Порука је ове године била „Туризам за инклузивни раст“, односно да сви људи имају потребу за путовањем, та жеља је код сваког човека постојана и да туризам треба да буде отворен за све – наводи наша саговорница.

Осим туризма смедеревска Тврђава традиционално је стециште многих културних дешавања и манифестација, попут витешких турнира, којих је овог лета било четири, али и „Театра у тврђави“, „Дунав филм феста“, „Тврђаве музике“…

И.С.

фото: СД новине

 

Comments are closed.