НАСТАВЉЕНА АРХЕОЛОШКА ИСТРАЖИВАЊА ВАРОШКЕ КАПИЈЕ, ПРОНАЂЕНА ДВА СКЕЛЕТА

У сектору Варошке капије један, на улазу у смедеревску Тврђаву, у току је трећа фаза археолошких истраживања зоне која је готово потпуно уништена приликом петојунске експлозије 1941. године. До сада су пронађени остаци бедема и куле чији надземни делови више не постоје, а чији су темељи од силине удара померени и до 7 метара ка граду.

-Оно што је исто било невидљиво, а ми смо знали да постоји, то је топовска кула, која је била део система спољашњег прстена заштите смедеревске Тврђаве, изграђена крајем 15. века, и она је, као и тај спољашњи, нижи бедем, срушена крајем 19. века, као и кула и почетком 20. века, у Првом светском рату, када су га Немци потпуно срушили. Ми сада налазимо његове остатке које су на неких метар испод данашње коте терена и то је оно што је најзначајније – каже Дејан Радовановић, директор Регионалног завода за заштиту споменика културе.

Осим ових темеља који су најзначајније откриће, приликом ископавања наилази се и на друге уобичајене археолошке предмете, попут керамичких посуда, гвоздених средњовековних и предмета из турског периода, остатке експлозивних направа различитог калибра, много шута и наноса насталих приликом велике експлозије муниције, али недавно је, код куле 16, забележено необично и прилично изненађујуће откриће.

-Ту смо у углу пронашли остатке једног, па потом, још једног гроба. Они су за нас били мало изненађење, нисмо их очекивали на тој локацији. Још увек не можемо да дефинишемо о ком се ту тачно времену ради. Један скелет који смо истражили је био само до половине оуван, горњи део тела је очуван и уз њега су били неки врло скромни прилози, тако да нам то баш много не говори. Више ћемо сагледати читаву ситуацију када мало шире још то отворимо, па сагледамо стратиграфију шта се ту и како дешавало, али по свему судећи, прелиминарно, и по оријентацији гроба која је север-југ, то највише одговара неком времену турске власти – појашњава наш саговорник.

Додаје да је откриће важно, али и да су сва истраживања у овом делу тврђаве од великог значаја за израду пројектне документације за обнову овог дела утврђења.

-Главни циљ је да обновимо недостајуће делове, ту имамо неке техничке проблеме и дилеме, али ћемо их, надам се, много лакше решити, него оно што ће уследити касније – да се добије новац и да се тај пројекат реализује и да у неој, надам се, што скоријој будућности, добијемо тврђаву у неком много лепшем изгледу управо у овој зони главног улаза у тврђаву, која и јесте најважнија због самог коришћења и сагледавања тврђаве онакве каква је била пре оштећења – наводи Радовановић.

За трећу фазу археолошких истраживања варошке капије Регионални завод за заштиту споменика културе ове године је од Министартсва културе и информисања добио 2,5 милиона динара.

Ј.В.

фото: СД новине

 

Comments are closed.