„КЛИМЕРКО“, МЕРАЧ АЕРОЗАГАЂЕЊА, НА ПОКЛОН ГРАЂАНИМА НА ИСТОКУ И ЈУГОИСТОКУ СРБИЈЕ

Интернет друштво Србије расписало је отворени позив за доделу уређаја за мерење квалитета ваздуха који је ова организација сама развила с намером да пружи јаснију слику о аерозагађењу у целој земљи. Акција се спроводи у оквиру пројекта “Бољи ваздух грађанима”, победничке иницијативе у првој фази друштвено одговорног програма “Свет какав желиш”, компаније А1 Србија.
Право да се пријаве за бесплатан уређај имају грађани из девет округа на истоку и југоистоку Србије у којима нема довољно мерних станица – Подунавског, Браничевског, Борског, Зајечарског, Топличког, Нишавског, Пиротског, Јабланичког и Пчињског, наведено је у саопштењу прослеђеном нашој редакцији.

-Практичан апарат назван „Климерко“ мери ПМ1, ПМ2,5 и ПМ 10 честице у ваздуху, као и влажност ваздуха, притисак и температуру. Мора се држати на тераси или у дворишту, повезан на Wи-Фи мрежу како би параметри загађења били видљиви на интернет платформи. Подаци које уређај прикупља ажурирају се на сваких 15 минута на отвореној платформи www.климерко.орг . На овој интернет адреси сви грађани Србије могу видети податке о квалитету ваздуха са свих локалитета на којима је уређај до сада инсталиран. Недавно спроведена упоредна анализа са званичним подацима Агенције за заштиту животне средине (СЕПА) показала је велика поклапања са мерењима Климерка, чиме се тај уређај потврдио као прецизан, поуздан и тачан – наводе у Интернет друштву Србије.

Да би учествовали у пројекту и инсталирали свој уређај, грађани треба да попуне упитник који могу наћи и на страници Интернет друштва Србије. Конкурс је отворен до 1. октобра 2021. године, а првих 40 становника који испуњавају све услове и добију мераче биће у обавези да их поставе до краја октобра 2021.

-Средства која смо добили од компаније А1 Србија помоћи ће да Климерко стигне у делове источне и југоисточне Србије где нема довољно државних мерних станица. Надамо да ће нам резултати са новоинсталираних уређаја употпунити слику о квалитету ваздуха у нашој земљи и унапредити систем мерења у целој земљи – каже Жељка Милошевић, из Интернет друштва Србије.

Ова организација је, како је саопштено, у првој фази програма „Свет какав желиш“ поделила укупан износ од 10 милиона динара са Фондацијом Петља (пројекат Буди дата дривен) и Центром за маме (СОС телефон психолошке подршке мајкама). Добила је највише новца, 5 милиона динара, на основу гласова грађана, који су гласајући за чистији ваздух показали да им је екологиија високо на листи приоритета. Лош квалитет ваздуха представља један од већих проблема – према проценама СЗО у Србији 6.600 људи годишње изгуби живот услед респираторних компликација због аерозагађења.

Тренутно је у току друга фаза програма „Свет какав желиш“, у оквиру које ће се менторска и финансијска подршка пружити иницијативама усмереним на развој деце. А1 је обезбедио средства донирајући износ једне месечне претплате за сваку уговорену Прву тарифу.

СДН

 

Comments are closed.