АНСАМБЛ „ДЕВОЈКЕ ИЗ ВОРОЊЕЖА“ У ПЕТАК У ЦЕНТРУ ЗА КУЛТУРУ

У петак, 24. септембра, у оквиру Дана духовне културе Русије у Србији, у Великој дворани Центра за културу Смедерево, са почетком у 20 сати, наступиће ансамбл „Девојке из Вороњежа“. Улаз је слободан, а заинтересовани могу преузети улазнице на билетарници, саопштавају из Центра за културу.

Лауреат међународних такмичења и фестивала, лауреат награде  Лењинског Комсомола, лауреат награде Централног Федералног округа Русије, ансамбл „Девојке из Вороњежа“  основао је при филхармонији Вороњежа народни уметник СССР-а, композитор Константин Масалитов и директор филхармоније Михаил Галинкер.

Ансамбл је гостовао у више од 40 земаља широм света. Веома су успешне турнеје ансамбла по Русији као и њихови наступи на форумима, фестивалима. Наступали су на најпрестижнијим салама у Москви и Санкт Петербургу У периоду од 2005 до 2019. учествовали су културним програмима у оквиру Међународног телевизијског и филмског  форума „Заједно“ на Јалти где им је у „Алеји звезда“ 2010. године додељена Звезда ансамбла.

Ансамбл је гостовао и у кризним подручјима: острво Даманскиј на граници Совјетског Савеза и Кине, Авганистан, Лаос, Етиопија, Шри Ланка, Југославија, Чернобиљ, Северна и Јужна Осетија.

Концертни програми ансамбла „Девојке из Вороњежа“ понели су престижне руске и иностране награде.Много година ансамбл активно ради са водећим оркестрима народних инструмената из Москве и Санкт Петербурга.

На челу ансамбла је заслужна уметница Русије Ана Ковригина, која је члан ансамбла од самог његовог оснивања. Музички руководиоци су заслужни уметник Вороњешке области Алексеј Попов и лауреат међународних конкурса Дмитриј Марфин.

Генерације и генерације се смењују у ансамблу „Девојке из Вороњежа“ али се најбоље певачке традиције ансамбла брижљиво чувају и нештедимице деле уметност извођења, звонке гласове и душу.

Поводом 55. годишњице у априлу 2021. године ансамбл је награђен Почасном повељом Међупарламентарне скупштине држава чланица Заједнице Независних Држава, коју је потписала председавајућа Савета Међупарламентарне скупштине земаља чланица  ЗНД Валентина Матвијенко.

СДН

 

Comments are closed.