ОБЕЛЕЖЕН ДАН СЕКТОРА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

Поводом 17. септембра, Дана Сектора за ванредне ситуације и славе свих ватрогасаца-спасилаца, Одељење за ванредне ситуације у Смедереву је приредило технички збор на којем је представљена најсавременија опрема којом смедеревски ватрогасци располажу.

Сектор за ванредне ситуације је основан 17. септембра 2009. године као јединствена служба за заштиту и спасавање у ванредним ситуацијама. Овај Дан Сектор за ванредне ситуације обележава, јер је то дан усвајања Акционог плана за формирање јединствене службе за ванредне ситуације

Такође, ватрогасци-спасиоци широм Републике Србије 17.септембра обележавају и крсну славу Пресвету Богородицу Неопалиму купину или несагориву купину, заштитницу ватрогасаца.

Идеја за прихватањем ове славе као заштитнице ватрогасаца потекла је 2015. године приликом рада ватрогасаца-спасилаца Сектора за ванредне ситуације на стварању нове ватрогасне јединице на Хиландару. У новијој историји манастир Хиландар је страдао марта 2004. године у катастрофалном пожару, након чега је кренула обнова оштећених грађевина. Имајући у виду наведено, братство Манастира Хиландар је покренуло акцију континуиране обуке и тренинга монашке ватрогасне јединице. У периоду од 2009. године до 2013. године, представници Сектора за ванредне ситуације су два пута годишње одржавали први ниво, основне обуке монашкој ватрогасној јединици, а у 2014. години је организован и други ниво обуке, који је представљао подизање степена заштите од пожара на вишем нивоу и самим тим допринео већој безбедности не само манастира него и целе Свете Горе, саопштено је поводом обележавања Дана Сектора за ванредне ситуације и славе ватрогасаца-спасилаца.

Додаје се да, након 2014. године, ватрогасци-спасиоци из Србије одлазе сваке године на Хиландар где настављају обуку монашке ватрогасне јединице, с циљем да се провере спремности за брзо деловање у случају заштите од пожара. Тако је 2015.године, у једној од посета ватрогасаца-спасилаца Сектора за ванредне ситуације Хиландару, на предлог монаха, имајући у виду да је Неопалима купина заштитник ватре и грома, предложено да то буде слава и заштитник свих ватрогасаца-спасилаца у Србији. Од тада се у готово свим Ватрогасно-спасилачким јединицама у Србији обележава овај празник уз сечење колача и жељу да сви ватрогасци-спасиоци буду заштићени приликом гашења пожара и у осталим интервенцијама и изазовима пред које буду стављени. Неопалима купина или несагорива купина је и конкретна реликвија хришћанске и старозаветне традиције, која се чува у истименој цркви у склопу Манастира Свете Катарине на Синају.

СДН

фото: СД новине

 

 

 

Comments are closed.