ГРАДСКИ ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ: ЗА НЕДЕЉУ ДАНА 24-оро ДЕЦЕ ИНФИЦИРАНE КОРОНОМ

На територији Смедерева је за недељу дана, од 30. августа до 6. септембра, евидентирано 24-оро деце код којих је потврђена инфекција вирусом корона, а од 7. септембра се сваког дана у просеку региструје по 10-оро деце школског узраста са позитвним налазом на овај вирус, подаци су које је, на данас одржаној седници, члановима градског Штаба за ванредне ситуације, саопштила директорка Дома здравља др Олгица Обрадовић.

У саопштењу прослеђеном медијима наведено је да су та деца у кућној изолацији, са благом клиничком сликом, са родитељима који су у 99% случаја невакцинисани. Такође, саопштено је и да у Смедереву дневно у просеку буде 55 новоинфицираних, док је просечан број прегледа у ковид амбуланти 220, од чега је 80 одсто првих прегледа. Када је реч о вакцинацији, укупан број имунизованих са обе примљене дозе је 33.760, а укупан број датих доза на територији града је 73.000. Трећу дозу вакцине примило је 3.430 суграђана. Смедеревцима су на располагању Синофарм и Фајзер вакцине, а Спутњик В само за другу и трећу дозу. Пункт за вакцинацију је, подсећа се у саопштењу, у приземљу Дома здравља, екипе раде од 7:30 до 20 часова увече, према препоруци Министарства здравља померен је рад ковид амбуланте до 22 часа увече.

-Доктор Ненад Ђорђевић је изнео податке који се тичу пацијената који су хоспитализовани. Наиме, по завршетку трећег таласа пандемије радило је само Инфективно одељење за пријем пацијената, али се због пораста броја новозаражених укључило и Одељење психитарије за пријем пацијената, а од данас биће укључен и део Интерног одељења. Укупно хоспитализованих пацијената је 45, од чега је 30% њих вакцинисано кинеском вакцином. Добар део хоспитализованих је са обостраном упалом плућа и под кисеоничком потпором, нема пацијената под механичком вентилацијом у последња три месеца – наведено је у саопштењу.

Додаје се да су инспекцијске службе на терену су имале 138 инспекцијских надзора, од чега је било написано 57 прекршајних пријава.

Градски Штаб за вандредне ситуације је, како је саопштено, утврдио да је потребно појачати инспекцијски надзор поштовања епидемиолошких мера ношења заштитних маски, поштовања дистанце и максималног броја окупљених у затвореном простору. Поред наведеног, школе ће бити у обавези да на дневном нивоу шаљу обавештења о броју заражене деце и професора, а све у циљу праћења стања са епидемиолошком ситуацијом, наведено је у саопштењу прослеђеном медијима након завршетка седнице.

-Једна од тачака дневног реда односила се на одржавање привредно-туристичке манифестације ,,Смедеревска јесен“. Организациони одбор 134. Привредно-туристичке манифестације ,,Смедеревска јесен“ се обавезује, да у свему поступа у складу са одредбама Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести Ковид-19 – наведено је у саопштењу.

СДН

 

 

 

Comments are closed.