СУБВЕНЦИЈЕ ЗА МОДЕРНИЗАЦИЈУ ПРОИЗВОДЊЕ, НАЈВЕЋИ ДЕО РОДА ОДЛАЗИ У РУСИЈУ

Око 40 одсто регистрованих пољопривредних произвођача у Подунавском округу бави се воћарством и виноградарством, а све већи број газдинстава и у Смедеревском крају користи субвенције државе, како би модернизовали производњу и обезбедили сигурне и дугорочне приходе, кажу у Пољопривредној стручној и саветодавној служби.
-Нови засади који се подижу су стварно савремени засади, и на самом терену се види да људи теже модернизацији, и када је реч о механизацији и самом избору сортимента и самог система гајења. То су засади који могу да прате европске трендове. За све нове засаде који се подижу људи имају субвенције за садни материјал, за самориголовање, наслоне, стубове, ћицу, противградне мреже, системе за наводњавање, све се субвенционише. Парцеле треба да буду у власништву, или да су у закупу, мора се имати уговор о закупу до 20 година на тој парцели, да би могле да се користе субвенције. Готово 95 одсто пољопривредника који теже подизању засада користи субвенције Министарства пољопривреде – каже Горан Ђорђевић, саветодавац за воћарство и виноградарство у Пољопривредној стручној и саветодавној служби Смедерево.
На подручју Смедерева произвођачи су најчешће опредељени за засаде под бресквом, нектарином, шљивом, јабуком и виновом лозом. Пратећи кретања на тржишту, у своје воћњаке уводе нове сорте које обезбеђују бољу конкурентност, па тако око 80 процената воћарске производње у последњих десетак година налази пут извоза у Руску федерацију. У мањем обиму, смедеревско воће пласман налази и суседној Босни и Херцеговини, а остатак је намењен домаћем тржишту и преради. Овогодишњи плодови већ су стигли на пијачне тезге и у пиљарнице широм Србије, а традиционалну изложбу резултата рада смедеревских воћара на градском тргу видећемо предстојећег викенда у оквиру 134. “Смедеревске јесени”.

Д.Р.

фото: СД новине

 

Comments are closed.