У СМЕДЕРЕВУ ЗА ДАН 47 НОВОИНФИЦИРАНИХ

У ковид амбуланти смедеревског Дома здравља за 24 сата обављено је 178 прегледа, од чега 138 првих, а забележено је 47 нових случајева инфекције корона вирусом. Како нам је потврђено у овој здравственој установи, укупно 12 пацијената је послато на даље консултације у општу болницу, по шесторо у Ургентни центар И на Инфективно одељење.
-Примећујемо пораст броја прегледа у ковид амбуланти, последња четири дана просек је већ 160 што је доста више него претходних недеља, и просечан број новоинфицираних дневно је 42. Очекујемо да ће тај тренд наставити да расте, на жалост. То је последица недовољног придржавања антиепидемијских мера, неношења маски, боравка у затвроеном простору са више људи него што је дозвољено, и такође, последица летовања. Ми имамо доста породица које су се са летовања вратиле, заражени су сви чланови породице – рекла је за Телевизију Смедерево др Олгица Обрадовић, директорка Дома здравља.
Према њеним речима, највише обољевају млађи и радно способни грађани.
-То су, на жалост млађи људи. Има спорадично и старијих, али углавном су млађи. Имамо чак и 2000-то годиште, чак и школску децу, али не у великом броју. Углавном су то невакцинисани пацијенти, али имамо известан број и вакцинисаних. вакцинисани, вероватно им је тај имунитет већ при крају, пошто су вакцине примили почетком године, и који се нису придржавали заштитних мера – каже др Обрадовић.
Како истиче наша саговорница, вакцинисане особе одликује блага клиничка слика.
-Ми смо анализом свих прегелда наших ковид пацијената утврдили да су клиничке слике лакше код особа које су се вакцинисале. Код њих може да буде и повишена температура, максимално до 37 са 5, они немају упале плућа и ти њихови симптоми су прилично благи, протичу као прехлада, цурење носа, грепкање у грлу, суви кашаљ, али свакако, морају кући да мирују и да узимају поливитаминску терапију – објашњава она.
када је реч о имунизацији, у Смедереву је до сада дато укупно 72.200 вакцина, од чега 35.624 првих, 33.610 других и 2.883 трећих доза.
-Ми смо, што се тиче треће дозе, баш задовољни, међутим, прва доза нам је још увек слаба, ту је просек око 30. То значи да ми сваког дана имамо у просеку 30 нових људи који хоће да се вакцинишу, а то је, ипак, слабо, с обзиром на то да се епидемија погоршава. ја овом приликом апелујем на наше младе суграђане од 20 година па навише и радно активну популацију, који се нису у довољном броју вакцинисали, да сада искористе прилику и да дођу, било када. Имамо и известан број људи који нису примили ни другу дозу, као ревакцину, из неких разлога, и њих позивамо да се одазову, било кад. Ми тренутно имамо све вакцине у оптицају, Синофар, Фајзер и Астразенеку, а руску Спутњик В само као трећу вакцину, за њу се, уколико желите прву дозу, морате пријавити преко е-управе. Очекујемо да ће до нас стићи и дозе руске вакцине које је произвео Торлак – наводи др Обрадовић.
Из Дома здравља Смедерево подсећају да вакцинални пункт ради од 8 до 20 часова И да грађани све три дозе могу примити без претходне најаве.

И.С.

фото: ТВ Смедерево

 

Comments are closed.