ИНСТИТУТ ЗА ТРАНСФУЗИЈУ КРВИ СРБИЈЕ УПУТИО АПЕЛ ДОБРОВОЉНИМ ДАВАОЦИМА

У пет августовских акција које је Црвени крст Смедерево организовао у сарадњи са Институтом за трансфузију крви Србије, прикупљено је 248 јединица драгоцене течности, каже Зденка Видојевић, стручни сарадник ове хуманитарне организације.

Последњу августовску акцију посетила је Ивана Родић, начелница Одељења за промоцију и организацију добровољног давања крви Института за трансфузију крви Србије, која је, гостујући у програму Телевизије Смедерево, упутила апел Института због смањених резерви крви.

-Резерве свих крвних група су смањене, поготову резерве негативних крвних група. Највећи проблем је са нултом негативном и Б негативном крвном групом. Нема само Институт за трансфузију крви Србије проблем, већ читава трансфузиолошка мрежа свуда у свету. Од марта месеца прошле године смо се нашли у ситуацији са којом се до сада нисмо сусретали, у потпуности је наш концепт рада био промењен, јер на великом броју места нисмо могли да организујемо акције добровољног давања крви – навела је Ивана Родић.

Додаје да се лимитирајући фактори бројни, почев од чињенице да је у претходних годину и по дана било немогуће организовати акције у великим компанијама, али и у школама и на факултетима, односно међу популацијом која у раном периоду прође одговарајућу едукацију и представља добру базу за регрутацију нових добровољних давалаца. Ситуација се, каже наша саговорница, ипак у последњим месецима поправља.

-Охрабрујуће је да је у овој години до сада прикупљено 10 одсто више јединица крви у односу на претходну, а претходне смо регуларно функционисали у јануару, фебруару и делом марту, тако да је тај проценат и мало већи, али и потребе за крвљу су ове године значајно веће. Прошле године су били дужи периоди када су болнице биле у потпуности у ковид систему. Последња четири месеца наше колеге у свим клиничким центрима и општим болницама улажу максималне напоре да збрину све оне пацијенте, не који су новопридошли, него и велики број пацијената који је још од прошле године одлаган због тога што је већина болница била у ковид систему, тако да је овог лета била велика потрошња крви. Број хируршких интервенција и број терапија за које је неопходна трансфузиолошка подршка је готово као у периоду када није било короне, али не у летњим месцима, него у пролећним и јесењим – навела је саговорница.

За нормално функционисање неопходно је да се недељно прикупи 2.000, односно месечно 8.000 јединица крви и ове количине су оптималне за осам општих болница у Србији и скоро све здравствене установе у Београду, осим ВМА и Земунске болнице, које покрива Институт за трансфузију крви Србије.

Ивана Родић, начелница Одељења за промоцију и организацију добровољног давања крви, истиче да сви протоколи који се примењују омогућавају да крв која се донира буде безбедна за даљу употребу. На снази су све процедуре које су важиле пре пандемије, а након појаве корона вируса, уведене су и нове, додатне мере. Заштићени су и даваоци и пацијенти због којих се акције и организују.

Подсећамо, још месец дана остало је до краја 17. Летње кампање добровољног давања крви коју заједнички спроводе Институт за трансфузију Србије и Црвени крст. Акције се организују у 43 локалне самоуправе, а од почетка године до сада их је било скоро 700. Најуспешнији, традиционално, бивају проглашени шампионима солидарности. Акције добровољног давалаштва крви се у Смедереву организују сваког понедељка од 9 до 15 часова у Центру за културу, уз поштовање свих прописаних епидемиолошких мера.

Ј.В.

фото: ТВ Смедерево

 

Comments are closed.