ЗА 24 САТА 39 НОВОИНФИЦИРАНИХ

У ковид амбуланти смедеревског Дома здравља претходног дана обављена су 162 прегледа, од чега 89 првих, а регистровано је 39 новозаражених, потврђено нам је у овој здравственој установи. На даљу опсервацију у болницу су упућена четири пацијента, и то по два на Инфективно одељење и у Ургентни центар.

Само прошле седмице у Подунавском округу корона вирусом инфицирано је 250 лица, показују подаци Завода за јавно здравље у Пожаревцу, због чега је епидемиолошка ситуација оцењена као неповољна, са тенденцијом даљег погоршања.

-Заразна болест ковид 19 региструје се у свим локалним самоуправама Подунавског округа последњих недеља. Углавном су то појединачни, епидемиолошки неповезани случајеви, једино је изузетак прошле недеље био град Смедерево, где је број инфицираних у овом периоду био 131, а то чини ситуацију неповољном – каже директорка Завода за јавно здравље у Пожаревцу Ана Јовановић.

Судећи према актуелним подацима, настава у свим школама у нашем округу на почетку школске године одвијаће се редовно, али ће о даљем току одлучивати свака локална самоуправа појединачно, у зависности од тренутне епидемиолошке ситуације.

-Одређује се тзв. кумулативна стопа потврђених случајева за 14 дана на 100.000 становника. На основу процене епидемиолошке ситуације локалне самоуправе ће се категоризовати у три ризика – зелена, жута и црвена. Ми шаљемо редовно податке, а локални кризни штабови биће задужени за процене и организацију наставе – наводи наша саговорница.

Када је реч о имунизацији, каже, динамика је успорена. Према подацима Завода за јавно здравље у Пожаревцу првом дозом вакцине у Подунавском округу до сада је вакцинисано 62.322-оје људи, две дозе је примило 57.158 грађана, док је 2.214 лица примило и трећу дозу.

-Трећа, бустер, доза вакцине против ковида 19 се примењује код особа код којих је од давања друге дозе прошло најмање шест месеци, без обзира на врсту вакцине коју су примили, а превасходно особе са имунодефицијенцијама и стањима имуносупресије, особе на хемодијализи, примаоци трансплатата, особе старије од 70 година, особе које сус тарије од 60 година, али стално бораве у домовима за стара лица и другим установама, запослени у здравственим установама, установама социјалне заштите, као и путници у међународном саобраћају. Грађани могу да се вакцинишу било којом врстом вакцине, једино ако је особа вакцинисана гам-ковид вакцином, односно руском, у том случају се као трећа, бустер, доза примењује прва компонента ове вакцине – објашњава Ана Јовановић.

Оно што је неопходно, истиче наша саговорница, јесте повећање обухвата имунизације, како би се повећао колективни имунитет у свим јединицима локалне самоуправе, као и придржавање свих прописаних мера заштите од ширења заразне болести ковид 19.

Ј.В.

фото: СД новине

 

Comments are closed.