СМЕДЕРЕВО У „ЗЕЛЕНОМ“, ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ РЕГУЛАРАН

Нова школска година у свим смедеревским школама 1. септембра почиње регуларно, пошто се, према тренутној епидемиолошкој ситуацији, подручје града Смедерева налази се у тзв.”зеленој зони”, па ће се ђаци у свим образовним установама после 16 месеци окупити у пуном саставу одељења, без досадашњих подела на групе. Седеће заједно у клупама, а часови ће им трајати 45 минута. И Актив директора смедеревских основних и средњих школа упознат је са моделима наставе и пратиће развој ситуације на локалном нивоу.

-Свака школа мора да Школској управи достави информацију о почетку рада, припремљености школе за нову школску годину, времену дезинфекције просторије у току дана, такође и о начину организовања исхране, односно, да ли ће то бити у школској трпезарији или по учионицама. Такође, свака школа мора да достави и платформу по којој ће се радити у случају преласка на други или трећи модел рада – каже Драгица Голубовић, председница Актива директора смедеревских основних и средњих школа.

Наводи и да је свака школа у обавези да Школској управи пријављује број инфицираних ђака и запослених, а она доставља тим за школе и на основу епидемиолошке ситуације у школи или граду доноси се ослука по ком моделу ће школа радити.

-Многе школе у Србији неће кренути са првим моделом. У нашем граду школе крећу по првом моделу и запослени, ученици и родитељи су задовољни, пошто ђаци после толико времена долазе у школу, посебно првог разреда којима је јако битно да буду сви на окупу и да се упознају, и, наравно, прошлогодишњи прваци који нису стигли да се упознају и који ће сада, после годину дана, бити у школским клупама – наводи наша саговорница.

У градским основним школама, последњег августовског дана организован је пријем за ученике петог разреда. Осим упознавања са одељенским старешинама, њима су представљена правила понашања у школи у циљу спречавања заразе коронавирусом. Традиционално, као и ранијих година у основним школама 1.септембра организују се и пријеми за прваке и њихове родитеље. Од ове јесени, први школски дан према одлуци Министарства просвете започиње интонирањем химне “Боже правде”.

Д.Р.А.

фото: ТВ Смедерево

 

Comments are closed.