„КОНАЧНИ ИЗВЕШТАЈ“ ИШТВАНА САБА НАЈБОЉИ ФИЛМ „ДУНАВ ФИЛМ ФЕСТА“

Мађарско остварење Иштвана Саба „Коначни извештај“ најбољи је филм овогодишњег „Дунав филм феста“, одлучио је жири фестивала подунавских земаља. Награда „Дунавска лађа“ додељена му је за искрен и доминантан приступ теми „односа система према појединцу’ која иако смештена у локалне оквире, проговара глобално. Жири у образложењу наглашава и оцењује још једну изузетну сарадњу између два филмска великана Карл Марије Брандауера и Иштвана Саба.

-Није прошло пуно времена од када сам последњи пут био на овој сцени, на још једном фестивалу у Смедереву, тако да ми је јако драго што сам ове год имао прилику да са јш два члана жирија будем на овом фестивалу. захвалио бих се и организаторима и домаћинима и верујем да ће овај фестивал из године у годину да покаже свој велики начај на оном путу којим је кренуо – рекао је члан жирија глумац Емир Ћатовић.

Награда ће, како је речено током церемоније затварања фестивала, аутору бити накнадно уручена.

Награда жирија за најбољу режију припала је бугарско-француском филму „Жене плачу“ у режији Веселе Казакове и Мине Милеве, „за храбар о огољен приступ  проблемима које намеће савремени живот и демистификацији положаја жене у таквом окружењу“.

Награда за најбољи сценарио припала је Константину Лебу и Доминику графу за немачки филм „Фабиан“ за, како је образложено, „верну адаптацију истоименог Кастнеровог романа, који на атипичан и уверљив начин третира период Немачке историје, који и даље инспирише модерне ствараоце“.

-Управо смо добили дивне вести, да смо освојили награду за најбољи сценарио фестивала, што је невроватно и почаствован сам. Хвала вам много на овоме. Сјајно је видети да се фестивали поново одржавају, да људи поново одлазе у биоскопе који су поново отворени, да могу да дискутују о филмовима, историји, да деле мишљења и приче. Још једном вам хвала на свему. Надам се да ћу следећих година моћи да посетим фестивал, када путовања не буду ограничена. Волео бих да сам вечерас ту са вама да прославим и надам се да ћете имати прелепо вече. Наздрављам вам и шаљем све најбоље вама и Србији – поручио је Константин Леб смедеревској публици путем видео-линка.

Глумачки ансамбл филма „Нечиста крв-грех предака“ добитник је награде за најбоље глумачко остварење.

-Актери су изузетном глумачком игром, како појединачно тако и сви заједно, стилском уједначеношћу у игри читавог глумачког ансамбла филма под редитељском палицом Милутина Петровића, уверљиво оживели ликове Нановићевог сценарија, на начин који заслужује највише оцене – наведено је у образложењу одлуке.

Смедеревској публици у Великој сали Центра за културу обратио се и Срђан Драгојевић, режисер филма „Небеса“, чијом пројекцијом је затворен „Дунав филм фест“.

-Велико је задовољство бити овде са вама. Овај филм је провео у корона-бункеру више од годину дана. Недостајао ми је сусрет са публиком, чекали смо. Ово је трећа пројекција филма након два фестивала у Локарну и Одеси, и мени је јако драго да је овде у Смедереву. Ово је нека врста домаће премијере, заправо је претпремијера, и врло сам знатижељан како ће вам се филм допасти, а ја мислим да није лош. То је необичан филм, бави се хришћанством, Божјим чудима, вером у Бога и нечим што мислим да сваког од нас заокупља у једном тренутку живота – рекао је Срђан Драгојевић, који је званично и затворио овогодишњи филмски фестивал подунавских земаља.

Током шест дана „Дунав филм феста“ филмска публика је могла да на четири локације ужива у 30 остварења главног такмичарског, али и програма „Година најбољих“, „Река-питулација“ и „Породица на окупу“.

Наредно издање фестивала биће пето – јубиларно, а раније је идејни творац „Дунав филм феста“ најавио да се већ размишља о начину на који ће бити обележена ова значајна годишњица.

Ј.В.

фото: ТВ Смедерево

 

 

Comments are closed.