ПОЧЕО НОВИ КРУГ ПРОГРАМА “МОЈА ПРВА ПЛАТА”

Национална служба за запошљавање расписала је Јавни позов за реализацију другог круга програма подстицања запошљавања младих “Моја прва плата”. Како сазнајемо у смедеревској Филијали, ттренутно се одвија прва фаза програма, у којој до 20. септембра треба да се јаве сви заинтересовани послодавци, искључиво електронским путем.

-Послодавац мора да буде регистрован на територији Републике Србије, да уредно плаћа порезе И доприносе и да има запосленог ментора за обуку незапослених лица. Када су испуњени ти услови креће се у другу фазу, а она подразумева пријаву незапослених лица, И траје од 01.до 30. октобра ове године. То су лица са евиденције Националне службе, млађа од 30 година, са минимум средњим нивоом квалификације И без радног искуства у струци за коју се пријављују. Могућност, осим приватних, имају И послодавци из јавног сектора И након пријаве младих И адекватног поврзивања, долази до потписивања тројног угора између Националне службе, послодавца И лица- каже Александра Богић, начелник Одељења за програме запошљавања И ПР Филијале Смедерево

У односу на прошли круг овог програма, зарада ће бити виса за две хиљаде, па ће тако млади са средњим нивоом образовања примате 22.000, а високообразовани 26.000 динара месечно. Осим тога, послодабвци имају могућност да радницима уплате И додатна средства која не могу бити виса од суме коју даје Национална служба. То је, према речима начелнице, у прошлом кругу урадило 20 одсто послодаваца, док је 10 процената закључило радни однос за незапосленим лицима, што се сматра апсолутном реализацијом програма. Осим тога, наша саговорница истиче да је интересовање “Моју прву плату” показало преко 1.600 младих људи И 122 послодавца која су понудила укупно 590 радних позиција.

-Програм се своди на то да се нађу адекватни кадрови , јер смо ми у Србији већ дуги низ година суочени са тим да немамо кадар за оно што послодавци траже. На самом тржишту, где се сусрећу послодавци И незапослени, покушавамо да младим људима омогућимо да се обуче или стекну нова знања, а да послодавци ускладе своје потребе са понудом на нашој евиденцији. На територији Подунавског округа имамо закључена 103 уговора са лицима као што су технолози и машински инжењери, а оно што се тражило, а нисмо могли да испунимо, су дефицитарна занимања: машинбравари, заваривачи, дизаличари- истакла је Александра Богић.

И у овом кругу програма места има за 10.000 незапослених лица без радног искуства у струци за коју се пријављују или са радним искуством краћим у месецима од оног за шта ће да закључе уговор.

И.С.

фото: СД новине

 

Comments are closed.