ОТВОРЕН „ДУНАВ ФИЛМ ФЕСТ“

Четвртио издање филмског фестивала подунавских земаља “Дунав филм фест” отворила је глумица Катарина Радивојевић, једна од главних јуњакиња филма “Нечиста крв, грех предака” режисера Милутина Петровића, који ће се, са још седам остварења, борити за главну награду “Дунавска лађа”.

-Добро вече драги Смедеревци. Мени је посебно драго што сам овде после 16 година, некако су ме вратиле најлепше успомене вероватно из мог живота везане за најлепше сцене из  „Чарлстона за Огњенку“, и најтеже. сећам се када је пуно вас овде статирало, када смо трчали за ружама уз ове степенице, заиста ме је све погодило. Припала ми је велика част да отворим овај фестивал и срећна сам што сам овде вечерас са вама – рекла је обраћајући се публици глумица Катарина Радивојевић.

Главни такмичарски програм у Малом граду смедеревске тврђаве пружа пресек онога што се током претходних годину дана догодило у кинематографији подунавских земаља, а епитет најбољег добиће остварење по избору жирији у чијем су саставу глумци Емир Ћатовић и Младен Совиљ, и редитељка Ана Марија Роси. Више од 20 различитих филмова биће приказано у оквиру фестивала на још три локације: броду пристан код Дунава, код Карађорђевог дуда и у Центру за културу.

-Пред нама је селекција која обједињује изузетна остварења из земаља које повезује много штошта, а између осталог и лепи плави Дунав. Уживаћете у филмовима из вечери у вече, навикли сте се већ да ту има и филмова који мало померају границе и који нису баш за свачије очи, поготову у овом другом термину, али просто, сви они ауторски светови који треба да буду виђени између осталог, приказују се из године у годину овде у Малом граду смедеревске Тврђаве – рекао је селектор фестивала Југослав Пантелић.

-Идеја препознавања филма за вас има једино за циљ сада и овде да вас поново учини сретним, са осмехом, да се дружите. Успостављање везе између свих нас које су некако нестале у периоду који је иза нас, ово огромно биоскопско платно, фестивал и филм, имају магичну моћ којом могу да нас врате на тај пут – истакао је Игор Станковић, идејни творац „Дунав филм феста“, који је подсетио да нас следеће године очекује мали јубилеј – пето издање овог фестивала.

-Са великим задовољством у име града Смедерева топло вас поздрављам на отварању четвртог „Дунав филм феста“. Овај фестивал креиран са великом љубављу према филмској уметности и уз озбиљан одабир дела која се показују публици, несуњиво је остварио племенити утицај на живот Смедерева и повезао се са њим – навела је чланица Градског већа Маја Ћирковић.

То је показала и смедеревска публика која је дошла да испрати прву пројекцију овогодишњег издања Дунав филм феста и поздрави екипу, како се могло чути, дугоочекиваног филма “Нечиста крв-грех предака”, који ће наредних дана имати биоскопску премијеру у Београду.

-Овај филм је прављен као биоскопски филм, мислим да смо такав филм и направили и оно што ми желимо је почетак биоскопске дистрибуције, и мислим да је то важно за културу читаве ове земље, да се, ако је могуће испостави, да су овакви филмови нешто што публика жели да гледа – рекао је након пројекције филма режисер Милутин Петровић.

У главном програму фестивала, до 25. августа, на репертоару су филмови Твој сам човек, Тереза 37, Плави цвијет, Фабиан, Извештај Аушвица, Жене плачу и Коначни извештај. Прве две епизоде телевизијске серије “Црна свадба” биће приказане у оквиру Специјална пројекција, а фестивал ће затворити нови филм Срђана Драгојевића “Небеса”.

Ј.В.

фото: СД новине

 

Comments are closed.