АФРИЧКА КУГА СВИЊА У ЈОШ ДВА СЕЛА НА ТЕРИТОРИЈИ СМЕДЕРЕВА

Осим у Радинцу, Вранову и Оспиаоници где је раније регистрована, афричка куга свиња појавила се у још два села на територији града – у Лугавчини и Удовицама, потврђено нам је у Ветеринарском специјалистичком институту Пожаревац.

-На подручју Подунавског округа Афричка куга свиња је дијагностикована од априла ове године до данас код домаћих свиња у насељима: Радинац, Враново, Осипаоница, Лугавчина и Удовице. Од стране МПШВ-Управе за ветерину донета су Решења о проглашењу зараженог и угроженог подручја и наложене мере које су неопходне да се на овим подручјима спроводе у циљу сузбијања и искорењивања Афричке куге свиња. На зараженим газдинствима, у складу са Решењем, извршена је еутаназија (убијање) свих свиња, спроведена је дезинфекција, дезинсекција и дератизација од стране Регионалног центра за хитна реаговања, овлашћене ветеринарске службе, и нешкодљиво уклањање свиња у сарадњи са локалном самоуправом. а све под надзором републичке ветеринарске инспекције. У поступку је надокнада штете власницима животиња, коју су претрпели као последицу спровођења наређених мера од стране МПШВ-Управе за ветерину – наводе у Ветеринарском институту.

Подсећају да је нашој земљи болест је дијагностикована и код домаћих и код дивљих свиња и додају да  афричка куга свиња представља веома велики проблем за производњу свиња и производа од свињског меса на глобалном нивоу, да је велики здравствени проблем и да доводи до великих економских губитака.

-То је вирусна, веома опасна заразна болест домаћих и дивљих свиња. Друге врсте животиња не оболевају, а не представља опасност ни за људе (није зооноза). Нигде у свету не постоји могућност лечења нити превентивне вакцинације. Обољевају свиње свих категорија и све оболеле јединке угињавају. Вирус је присутан у свим излучевинама, а највише у крви заражених животиња. Болест се шири директним контактом заражених свиња са здравим, зараженом храном (помијама) и водом, превозним средствима, одећом и обућом, предметима и опремом, лешевима угинулих и закланих животиња, инсектима, глодарима. Вирус афричке куге свиња је изузетно отпоран и месецима остаје инфективан у замрзнутом месу и производима од меса, пореклом од оболелих животиња – наводе из ове специјалистичке установе.

У том смислу подсећају на препоруке у циљу смањивања ризика од могуће појаве афричке куге свиња и великих економских губитака.

-Неопходно је да сви држаоци свиња спроводе високе биосигурносне мере на газдинствима: првенствено да свиње држе затворене, да спрече директан контакт својих животиња са другим домаћим или дивљим свињама, одржавају хигијену одеће, обуће и опреме коју користе, поставе дезобаријере испред објеката у којима су смештене животиње, да свиње не хране помијама, уколико се баве ловом после контакта са дивљим свињама морају сву одећу и обућу темељно опрати и дезинфиковати. Сва газдинства са свињама морају бити регистрована и свиње прописно обележене ушним маркицама. Надлежне Ветеринарске службе спроводе појачан надзор здравственог стања свиња и у сваком сумњивом газдинству епизоотиолошка служба ВСИ Пожаревац врши епизоотиолошки надзор, спроводи се узорковање и хитна дијагностика. Веома је важно брзо препознавање болести, тако да се власницима саветује да пријаве сваку болесну или угинулу домаћу и дивљу свињу надлежном ветеринару. Ловци, као изузетно важна карика у ланцу спровођења свих наведених мера су у обавези да свако обољење или угинуће дивљих свиња обавезно пријаве надлежном ловном и ветеринарском инспектору – наводе у Ветеринарском институту.

Стручњаци ВСИ Пожаревац у сарадњи са ветеринарском инспекцијом предузимају низ активности у оквиру рада Регионалног кризног центра и на дневном нивоу дају извештај Управи за ветерину. Поред активности на терену на Браничевском и Подунавском округу, одржани су састанци са представницима локалне самоуправе, ловачких удружења, ветеринарских станица, ветеринарских служби, пољопривредне стручне службе и ветеринарским инспекторима на којима су присутни још једном упознати са природом ове заразне болести, одговорностима и обавезама у предстојећем временском периоду у зависности од епизоотиолошке ситуације.

СДН

 

Comments are closed.