ИСПРАВНОСТ НАМИРНИЦА: РЕДОВНИ ИНСПЕКЦИЈСКИ НАДЗОРИ, БЕЗ УТВРЂЕНИХ НЕПРАВИЛНОСТИ

Поводом недавних случајева повлачења одређених намирница због неисправности, као што је  недозвољен адитив у увозном сладоледу и паразити анисакиса у замрзнутом ослићу из Шпаније, а нешто пре тога и неадеквтног квалитета дуготрајног млека, на шта нас је упозорила Управа за ветерину Министраства пољопривреде, проверавали смо се каквог су квалитета намирница које свакодневно купујемо у локалним продавницама на територији нашег града.

На територији Подунавског округа спроводе се редовна лабораторијска испитивања намирница анималног порекла, узорака са радних површина, опреме, алата и површине трупова закланих животиња код субјеката у пословању  са храном, како у производњи, тако и у промету, навели су у одговору за Телевизију Смедерево у Ветеринарском институту Пожаревац.

Ово потврђују и радници смедеревских малопродајних објеката у којима се свакодневно ради на безбедности намирница.

Према речима Данијеле Грујић, власнице посластичарнице, осим коришћења проверених сировина без адитива  и припреме на температури од 85 степени, квалитет њиховог сладоледа контролише Завод за јавно здравље Пожаревац, који врши инспекцијски надзор пет до шест пута током сезоне.

Слично је и у месарама где се узорци свежег меса и прерађевина, као и са радних површина, машина и руку радника, узимају једном месечно.

-Имајући у виду високе температуре  које представљају повећан ризик и захтевају повећану опрезност свих који учествују у ланцу исхране, посебно треба обратити пажњу на све принципе добре произвођачке праксе,  хигијену процеса производње и примењивање хладног ланца у свим фазама производње, прераде и промета хране, како би се минимализовао ризик по здравље и безбедност људи, поручују из Ветеринарског специјалистичког института.

Стручњаци института саветују потрошаче да лако кварљиве производе животињског порекла купују само у регистрованим објектима и продајним местима, који су под контролом Републичке ветеринарске инспекције, где се чувају у расхладним уређајима, а обавезно треба проверити датум производње и рок употребе. Након куповине, намирнице би требало што пре ставити у фрижидер, посебно уколико транспорт од продавнице до куће траје дуже од пола сата.

Како је за Телевизију Смедерево истакла специјалиста ветерине доктор Милица Илић, шеф одељења за испитивање намирница анималног порекла Ветеринарског института, у процесу  безбедности хране учествују сви: од произвођача, преко дистрибутера, субјеката у пословању храном, до потрошача.

У ветеринарској инспекцији потврђују да током редовних инспекцијских надзора који су обављени на територији Смедерева нису утврђене никакве неправилности и да су све контролисане намирнице у потпуности биле безбедне за употребу и здравље људи.

СДН

фото: ТВ Смедерево

 

Comments are closed.