НЕДОСТАЈУ ЈЕДИНИЦЕ НЕГАТИВНИХ КРВНИХ ГРУПА

Из Института за трансфузију крви и Црвеног крста Србије ових дана поново је упућен позив добровољним даваоцима крви да се одазову акцијама прикупљања драгоцене течности, јер су њене резерве сведене на минимум. Сваког понедељка у просторијама смедеревског Центра за културу од 9 до 15 часова организују се редовне акције, па је тако у протеклих седам месеци прикупљено 1.643 јединица крви. Током летњег периода давалаца је мање, објашњавају у Црвеном крсту Смедерево и подсећају да тренутно највише недостају јединице негативних крвних група.

-Током лета уобичајено је да је број давалаца мањи, пре свега јер су грађани на одмору, студенти су на распусту, тако да давалаштво падне негде за 30 одсто у односу на остале месеце. Ми у Црвеном крсту Смедерево у сарадњи са Институтом за трансфузију крви, трудимо се да надоместимо тај мањак, управо кроз ову летњу кампању, желимо да наше даваоце на различите начине стимулишемо како бисмо ове летње месеце превазишли. Знате да је јако тешко кад је операција заказана, кад је пацијент у опеарционој сали, а нема крви. После ковида 19 операције су учесталије, јер је велики број наших грађана чекао годину или две на оерације, тако да је потражња за драгоценом течношћу све већа и већа – каже Томислав Живановић, секретар Црвеног крста Смедерево.

Летња кампања добровољног давања крви која се организује већ 17 година траје до краја септембра. За титулу “ Шампион солидарности” кроз 350 акција такмиче се 43 града у Србији.

Д.Р.А.

 

Comments are closed.