МИНИСТАРКА ВУЈОВИЋ У СМЕДЕРЕВУ: ПОДРЖАВАМО ПРОЈЕКТЕ ЗА СМАЊЕЊЕ АЕРОЗАГАЂЕЊА

Министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић и градоначелник Јован Беч потписали су у Градској управи уговор о финансирању радова на конверзији котларнице “Сењак” са мазута на гас. Средства у износу од 35 милиона динара обезбеђена су из републичког буџета посебним закључком Владе Србије. Ово је пети у низу уговора који је локална самоуправа потписала са Министарством за заштиту животне средине за подршку пројектима чији је најважнији циљ смањење аерозагађења у нашем граду.

-Град Смедерево бележи прекограничне вредности емисије ПМ честица. Знајући то и трудећи се да решимо проблем аерозагађења, у мери у којој то можемо у овој години, одлучили смо се да граду Смедереву, по закључку Владе, пребацимо средства за замену градске котларнице, једне од градских котларница, која ће прећи са мазута на еколошки прихватљивији енерегнт – гас. Важно је што ће се и неколико стамбених зграда и читав тај блок коме припада вртић „Дизниленд“ у коме мењамо котларницу на њу прикључити. Ово је почетак сарадње, а исто тако ће се и локална самоуправа трудити да сама мења котларнице, и допринесе бољем квалитету ваздуха у Смедереву – рекла је након потписивања уговора министарка Вујовић.

Кортларница на “Сењаку” стара је 50 година, и једна од укупно 12 у граду које као енергент користе мазут. Ово је само први корак ка решавању проблема загађења ваздуха, најављује градоначелник, који је, уз захвалност министарки, изразио наду у наставак сарадње и подршку министарства капиталном пројекту – изградњи трнасфер станице за комунални отпад.

-Као што смо и обећали, бавимо се овим проблемом и крећемо у његово решавање. Ово је прва котларница на којој ћемо радити конверзију, остало их је још 11. У плану је да урадимо градску топлану у наредном периоду, где ће бити повезано 9 котларница, и остају нам две – Милоја Ђака и Папазовац. Тренутно радимо један велики пројекат, у питању је трансфер станица за комунални отпад, завршили смо идејно решење, очекујемо да ћемо почетком следеће године имати комплетан пројекат. То је, осим квалитета ваздуха, један од приоритета града Смедерева – истакао је градоначелник Беч.

Овом приликом представницима ЈКП “Зеленило и гробља” предата је на коришћење чистилица за одржавање јавних површина, пре свега, оних мање приступачних, попут школских и вртићких дворишта, која истовремено и дезинфикује простор. Ово возило, као и 120 контејнера за одлагање комуналног отпада, обезбедило је Министарство за заштиту животне средине. Министарка Вујовић подсетила је и да ће захваљујући средствима министарства у нашем граду ове јесени бити засађено 350 садница, као и да ће ускоро почети радови на уређењу обалоутврде на потесу Веслачког клуба, за шта је обезбеђено 8 милиона динара.

На питање о евентуалној комуникацији са смедеревском железаром у вези са индустријским загађењем, министарка Вујовић је још једном истакла да је промењена уредба за граничне вредности загађења, тако да инспекција сада може да реагује и у случају мањих постројења и објеката.

-Када говоримо о железари, ми свакако разговарамо са кинеским партнерима и они значајна средства улажу у наредном периоду како би сва опрема била по најсавременијим стандардима. Разговараћемо и у наредном периоду и када је реч о шљаци, али она се не третира по закону о отпаду, већ као грађевински материјал, и што се тога тиче, по важећим прописима то је у реду, али ћемо разговарати да се у наредном периоду и то унапреди како бисмо на минимум свели аерозагађење. Иницираћемо још неки састанак, да видимо шта је најбоље решење за то. Све ово што радимо у Смедереву  значајно ће допринети, мислим већ у следећој грјеној сезони, смањењу загађења ваздуха – закључила је министарка Вујовић.

 

Ј.В.

фото: СД новине

 

 

Comments are closed.