МУЗИЧКИ ФЕСТИВАЛ „ТВРЂАВА МУЗИКЕ“ ОД 7. ДО 9. АВГУСТА – „ВРЕЛО“, „КОЉА“ И МАРКО ЛУИС У СМЕДЕРЕВУ

Музички фестивал „Тврђава музике“ који је у свом првом издању, 2019. године, показао оријентисаност ка уметничком квалитету и озбиљном приступу музици, ове године одржава се у Смедереву други пут, у периоду од 7. до 9. августа. Три фестивалске вечери у Малом граду Смедеревске тврђаве, локације са изванредним амбијенталним особеностима, али и са изузетном акустиком, биће у знаку концерата афирмисаних стваралаца чији музички израз сведочи о инвентивности и снажном ауторском печату. Ради се о уметницима и саставима који су својом аутентичношћу, стилским карактеристима и свежином музичких креација обогатили сцену Србије и региона и на њој се издвојили, најављују организатори.

Овогодишња „Тврђава музике“ ће 7. августа бити отворена концертом групе „Врело“ која доноси необичан и оригиналан спој традиционалног српског певања и новијих музичких праваца (панк, рок, реге, даб, техно…). Народна музичка грађа као основни елемент у раду „Врела“ присутна је још од 1999. године када је група основана. До трансформације у бенд који традиционалне обрасце комбинује са модерним музичко-сценским формама дошло је 2003. године. Музика је сведена на бубањ, гитару (и матрице) у споју са неколико женских гласова који се крећу између старих, наслеђених, архетипских образаца и модерних вокалних израза. Врело чува музички генетски код у „специјалној амбалажи“ и тако доноси нову вредност у сферу музичког стваралаштва. На Би-Би-Сијевом конкурсу за „Следећу велику ствар“ (2007) у конкуренцији преко 2.500 извођача из 88 земаља група „Врело“ наступала је у Лондону у »Мејда Вејл« студију и пласирала се на друго место овог престижног такмичења са песмом »Пошле моме«. Од тада „Врело“ успешно наступа на великим фестивалима и престижним клубовима у већини европских градова (Париз, Берлин, Лондон, Осло, Праг, Грац, Санкт Петербург, Будимпешта, Цирих…). У Србији свирају на свим значајним фестивалима (Егзит, Гуча, Нишвил, Зајечарска гитаријада, БЕЛЕФ…). Први албум „Врела“ објављен је 2008. под именом „Преко реке“. Група је 2010. снимила промо/демо мини ЛП са пет песама за Француску продуцентску кућу „Палас“. “Чувам овце“, други студијски албум „Врела“, објављен је 2015. године.

Никола Пејаковић Коља ће са бендом наступати другог дана фестивала, 8. августа. Овај аутор публици је познат и као глумац и редитељ, али и по свом сценаристичком раду на филмовима „Лепа села лепо горе“, „Рат уживо“, „Ледина“ и хит серији „Вратиће се Роде“ и серији „Кости“. Веза између филма и музике у Пејаковићем раду оличена је у компоновању музике за филм Олега Новковића „Нормални људи“. Пејаковић је стекао статус култног музичког аутора већ са првим албумом „Мама, немој плакати“ (2001) који је садржао композиције настале током претходних петнаестак година. Албум је снимљен са групом искусних музичара, под „фирмом“ „Коља и Смак Белог дугмета“. На албуму „Коља“ који окупља песме из наредне фазе Пејаковићевог стваралаштва потврђује се музичко-идејна специфичност његових композиција. Након „порочних“ хитова са првенца као што су „Сјео сам за шведски сто“ и „Б. Ј. Блуз“, стваралачки пут наставља се песмама „И ето, удаде се ти за коња“, „Да ли венем или зрим“, „Хаљиница боје лила“… Албум „Гробовласници“ објављен 2013. године под новим именом, „Гробовласници“, окупља део музичара који су са Кољом сарађивали на претходним издањима. Чувени Воја Аралица, који и као музичар сарађује са Пејаковићем, продуцент је свих његових албума. Музику коју ствара и свира Коља најрадије описује као блуз. Иако његов опус говори о томе да је као аутор отворен и за жанровску разноликост, утемељеност у блузу је препознатљив чинилац његовог рада у сфери музике. То свакако важи и за четврти албум „4 прста“, одлично прихваћен од публике и критике.

Концерт Марка Луиса са бендом одржаће се 9. августа. Марко Луис је један од предводника новог музичког таласа чије стваралаштво и схватање музике говоре о значају неговања квалитетне понуде, као и о важној улози музике у човековом животу. Његова музика је увек била јединствена мешавина храбрости и интелигенције с увидом у стварање и тумачење ритма, мелодије и аранжмана. Својом музиком Марко Луис брише границе, и географске, и још важније, у глави. Како ће рећи овај талентовани уметник: „Музика је један од ретких преосталих формата која и даље има слободу изражавања, како кроз извођење, тако и слушањем“. Албум „Слобода“, после три претходна албума, „Шајн он ми“, „Еуридика“ и „Бескрај“, наставак је његовог јединственог схватања традиционалних и савремених звучних кулиса. Овим албумом Марко своју стару и нову публику позива да славе музику у овим изазовним временима. Својим песмама Марко Луис спојио је жанрове, а осећај слободе кроз музику за њега је најчистији облик емоција. Познат је по својим енергичним и незаборавним наступима уживо. Та жива енергија уткана је у музику његовог новог албума. Сарађивао је са Василом Хаџимановим, Божом Врећом, Леном Ковачевић, Дорђем Миљеновићем…

Концерти почињу у 21 сат,а цена улазнице за сваки од концерата је 200 динара. Број места је ограничен, наводе организатори.

Покровитељ фестивала „Тврђава музике“ је Град Смедерево, а организатор је Центар за културу Смедерево.

СДН

 

Comments are closed.